Početna » Sveta liturgija i veliko osvećenje: Ponovo sija hram Svetog Romana

Sveta liturgija i veliko osvećenje: Ponovo sija hram Svetog Romana

0

Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije služio je u subotu Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Romana Đuniskog u Merošini, uz sasluženje visokog sveštenstva. Na početku liturgije izvršen je čin Velikog osvećenja hrama, koji će ubuduće služiti na ponos vernog naroda ovog kraja.

Preosvećenom Episkopu su u ovom svečanom činu sasluživali protojerej-stavrofor Slobodan Petrović, Arhijerejski namesnik toplički, protojerej-stavrofor Aleksandar Pavlović, protojerej Bratislav Vukićević, Arhijerejski namesnik aleksinački, protonamesnik Đorđe Mirković, paroh merošinski, protođakon Đorđe Filipović i đakon Nikola Eraković.

Nakon čina osvećenja, služena je prva Sveta Liturgija u novoosvećenom hramu. Na Malom vhodu, protonamesnik Đorđe Mirković, nadležni sveštenik merošinski, odlikovan je protojerejskim činom rukom Njegovog Preosveštenstva. Na kraju Svete Evharistije, Episkop Arsenije je istaknute dobrotvore ove svetinje odlikovao Ordenom Svetog Romana Đuniskog, visokim odlikovanjem Eparhije niške.

Foto: Eparhija niška

Hram Svetog Romana u Merošini ima dugu i bogatu istoriju. Izgrađen je 1936. godine na temeljima starog crkvišta, što ga čini jednim od najvažnijih istorijskih verskih objekata u ovom kraju. Tokom poslednjih godina, od dolaska starešine hrama protonamesnika Đorđa Mirkovića, započeta je intenzivna obnova crkve, koja je sada dovedena do potpunog sjaja.

Obnova hrama nije bila samo zadatak sveštenstva, već je uključivala i značajan doprinos parohijana, kao i nesebičnu pomoć donatora i lokalne samouprave.

“Hram je potpuno obnovljen. Porta i prilaz crkvi su takođe uređeni, čime je ovaj sveti prostor postao još lepši i pristupačniji za sve vernike i posetioce,” saopštila je Crkvena opština Sv. Romana.

Foto: Eparhija niška

Podsetimo, obnova hrama počela je 2019. godine na inicijativu Crkvenih odbora i sveštenika Đorđa Mirkovića. Hram u Biljegu bio je u najlošijem stanju pa je najpre on počeo da se obnavlja. Za obnovu crkve Svetog Romana tada je sprovedena akcija pod nazivom “Ugradi sebe u hram” jer je bilo neophodno da se sanira krov koji je prokišnjavao.

Parohija merošinska broji šest crkava, a obnova hrama Svetog Romana predstavlja značajan korak u očuvanju verskog i kulturnog nasleđa ovog kraja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas