Početna » Svetislav Pešić u Nišu: Srbi ne prihvataju da je neko bolji od njih

Svetislav Pešić u Nišu: Srbi ne prihvataju da je neko bolji od njih

Ovacije na početku. Svetislav Pešić najavljen uz slogan "Svi za jednog, jedan za SVI", što je izazvalo aplauze i oduševljenje okupljenih.

0
U Naučno-tehnološkom parku u Nišu održana je panel-diskusija pod naslovom „Uloga trenera u razvoju motivacije kod mladih sportista“. Specijalni gost je bio proslavljeni trener i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, koji je podelio iskustva iz svoje bogate i trofejne karijere, tokom koje je radio sa mnogo mladih sportista.

Na diskusiji koju organizuje Fondacija „Novak Đoković“ u okviru posebnog programa „Putem šampiona“, selektor Pešić je poručio da neophodno da se više pažnje posveti mladima i uslovima u kojima oni treniraju da postanu novi šampioni.

„Potrebna su ogromna ulaganja. Ne mislim samo na finansijska sredstva, koja su svakako poželjna u vrhunskom i masovnom sportu. Srbija je zemlja sa neograničenim izvorom talenata u gotovo svim sportovima. Tako mala zemlja, a toliko talenata koji nama trenerima, nastavnicima, sportskim naučnicima stoje na raspolaganju. Dešavalo se puno stvari u prošlosti u Srbiji, bilo je svega, i nekih ratova, ekonomske krize, nekih blokada, kako sve to utiče na ukupan standard ljudi, tako utiče i na razvoj sporta“, poručio je popularni Kari.

Osvajač srebra sa našom zemljom na nedavno održanom Svetskom prvenstvu je dodao da je za razvoj deteta kao sportiste vrlo važna socijalna sredina. Pešić je mišljenja da je baza svega ispravan odnos nastavnika fizičkog vaspitanja i trenera prema deci.

„Mi moramo da razumemo da mi jesmo, kad je u pitanju talenat, među najboljima u Evropi i svetu, ali moramo da znamo da i drugi rade i drugi se razvijaju i moramo mnogo da učimo. Nekada je teško prihvatiti da neko nešto bolje radi od tebe, ali kad to prihvatiš imaš šanse da napreduješ. Kad sam ja počeo da se bavim sportom, onda je nastavnik fizičkog vaspitanja bio uzor, danas je mnogo veća mogućnost da izabereš uzora. Možeš da gledaš utakmice kad god želiš, možeš da gledaš Jokića nekoliko puta. Sve se menja i mi moramo da se menjamo, da pronalazimo nova rešenja za te izazove i da pružimo mladim talentima, dečacima i devojčicama, još bolje uslove. Bolje finansijske uslove, u smislu boljih uslova za trening, za takmičenja, ali istovremeno, baza svega su pre svega nastavnici fizičkog vaspitanja, a u sportu treneri“, zaključio je Pešić.

Foto: S.T.

Panel-diskusija se organizuje u okviru posebnog programa Fondacije „Novak Đoković“, koji je posvećen pružanju pomoći roditeljima i trenerima budućih sportista kroz programe edukacije i šire podrške sa ciljem njihovog osnaživanja. Pored Svetislava Pešića učesnik diskusije je bio i sportski psiholog na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu Petar Mitić.

„Bavimo se pre svega odnosom roditelja i trenera prema mladim sportistima, kako bi se obezbedilo da motivacija bude jaka i trajna. Ponašanje mnogih roditelja je neadekvatno, u sukobima roditelja i njihovim nerealnim ambicijama najviše strada dete, kao i u sukobima roditelja sa trenerima“, rekao je profesor Mitić.

On je dodao da ne postoji univerzalni savet, već je neophodno da se svakom detetu pristupi u skladu s godinama i stepenom sazrevanja, uz neizostavan kontinuirani rad.

Autorka ovog posebnog programa Fondacije i nekadašnja teniserka Ana Jovanović je istakla zadovoljstvo što je ova tema prepoznata kao sve važnija u razvoju mladih sportista. Navela je i da su podršku ovom programu iskazali brojni proslavljeni sportisti, što pokazuje važnost teme.

Na dosadašnjih pet panela predstavila su se neka od najvećih imena iz sporta naše zemlje, poput Željka Obradovića, Dejana Savića, Aleksandra Šoštara, Sonje Vasić, Viktora Troickog, Andree Lekić i drugih.

Diskusija održana u Nišu je realizovana u okviru Međunarodne naučne konferencije „FIS Komunikacije 2023”, u organizaciji Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fondacije „Novak Đoković”.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas