Početna » Svrljiške planine bogate lekovitim biljem. Grla sa pašnjaka pasu preko 140 različitih vrsta trava

Svrljiške planine bogate lekovitim biljem. Grla sa pašnjaka pasu preko 140 različitih vrsta trava

0
Opština Svrljig je smeštena u kotlini između planinskih venaca Svrljiških planina koju preseca dolina reke Svrljiški Timok, pa je ovo područje tipično brdsko-planinskog tipa. Svrljiška kotlina predstavlja individualnu predeonu geografsku celinu u istočnoj Srbiji. Ova oblast obuhvata pretežni deo sliva Svrljiškog Timoka i leve sastavnice Belog Timoka.

Dakle Svrljig leži između planinskog venca Srvljiških planina (Zeleni vrh 1334 m) na jugu, ogranka Paješkog kamena (1074m), na istoku, planine Tresibabe (786 m) na severu i Kalafata i njegovih ogranaka (839 m) na zapadu. Na severozapadu je ograničena predelom Golak, na severu knjaževačkom kotlinom, na istoku Zaglavkom, na jugu Belopalanačkom kotlinom, a zatim oblašću Sićevačke klisure, Niškom i Aleksinačkom kotlinom, na jugu i jugozapadu.

Velika rasprostranjenost listopadnih šuma i šumskih pašnjaka veoma su bogat izvor biljaka koje se mogu naći na ovom predivnom području, od kojih je najpoznatija žalfija a ona raste na severnim padinama Svrljiških planina, na oko 900 metara nadmorske visine, hajdučka trava, zdravac, kopriva, kamilica, bosiljak, majčina dušica, divlje jagode i druge.

Na ovim predelima se mogu naći i biljke koje su posebno lekovite i to rudinski pelin, gorocvet, divlji luk, kopitnjak, trava hoću-neću, vilino sito, đurđevak, rastavić, perunika, kantarion, velebilje, matičnjak, mrazovac, mlečika i druge.

Svrljig je poznat i po kvalitetu mesa a to je zbog toga što se na Svrljiškim planinama nalazi visok udeo biljaka zeljanica koje daju idealan odnos zelene mase za ispašu stoke. Upravo to je presudno za kvalitet mesa i mleka napasanih grla sa ovih pašnjaka koji imaju obeležja zdrave hrane. Specijalan kvalitet pašnjaka pripada planinama Devici i Zelenom vrhu gde raste barski bosiljak, rtanjski čaj, pasja trava, vilino sito, lisičiji rep, prava livadarka i druge trave, pa se grla napasana na ovim prostorima posebno ističu po svom kvalitetu, čak i u poređenju sa ostalim grlima ove zajednice.

Pored svog blagotvornog delovanja na sastav i kvalitet mleka i mesa, lekovito bilje ima vrlo veliki uticaj i u očuvanju dobrog zdravlja životinja koje se tim biljkama i hrane. U ishrani stoke sa svrljiških pašnjaka učestvuje preko 140 različitih vrsta trava, leptirnjača, lekovitog bilja i drugog, čime su i uslovljena specifična svojstva, naročito svrljiške ovce i svrljiškog sira. Pored izuzetne klime i čistog vazduha Svrljiške planine ne samo da su bogate lekovitim biljem, već se pojedine vrste mogu samo na njima pronaći. Najvažnije je to da svo bilje koje možemo tu naći ni sa čim nije zagađeno.


Ovaj tekst je deo projekta koji je sufinansiran od Opštine Svrljig na javnom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za pojedinačna davanja u 2023. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas