Početna » Tvrđava kao nepresušan izvor inspiracije za umetnike

Tvrđava kao nepresušan izvor inspiracije za umetnike

0

Umetnici iz niškog udruženja „Luna“ okupili su se kod Bali-begove džamije, kako bi u prirodnom ambijentu okruženi zidinama Tvrđave stvarali svoja umetnička dela, sa motivima ovog simbola Niša.

Foto: Glas juga

Umetnici na ovoj jednodnevnoj likovnoj koloniji imaju zadatak da naslikaju unutrašnjost ili samu Tvrđava, a iz udruženja „Luna“ navode da je to odlučeno jer je ovaj simbol Niša nedavno obeležio tri veka postojanja, a nedavno je otvorena i Beogradska kapija.

Foto: Glas juga

„Veoma je inspirativno stvarati u prirodi. Uglavnom se slika ulje na platnu. Razni senzibiliteti su tu, svi slikaju ono što najviše vole da rade. Pošto smo u prirodi, ovo je i tematska kolonija i ima svrhu da oslikaju Tvrđavu, unutarašnjost ili samu Tvrđavu“, navodi Marija Ilić iz Udruženja umetnika „Luna“.

Foto: Glas juga

Ona dodaje je veoma inspirativan spoj modernog i starog Niša. Zato je Tvrđava nepresušan izvor inspiracije.

“Završena umetnička dela biće donirana. Slike će krasiti školu, a to će najverovatnije biti neka škola na selu u opštini Crveni krst”, navodi Marija Ilić.

Foto: Glas juga

Ovo udruženje je osnovano kao Udruženje likovnih amatera „Adlun“ još 1969. godine, pri Domu JNA, a 1973. godine prelazi pod okrilje Saveza amatera Niša.

Prvi Predsednik Udruženja likovnih amatera Niša bio je Živojin Lekić. Nakon njega ovo Udruženje je uspešno predvodio, skoro deset godina, Đorđe Mačukanović. Njih dvojica su osnivači društva „Adlun“, koje sada nosi ime „Luna.“

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas