Početna » U Nišu svečano završena manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”. Ove godine povećena srpskom identitetu

U Nišu svečano završena manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”. Ove godine povećena srpskom identitetu

0
Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ svečano je zatvorena u Nišu besedom ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića na svečanosti u Narodnom pozorištu. Ovogodišnja manifestacija, kako je istaknuto, bila je posvećena srpskom identitetu, velikom značaju srpskog jezika i pisma, vere, istorije i tradicije.

Foto: Pres služba gradonačelnice Niša

U 11 gradova Srbije izvedeno je ukupno 14 programa iz oblasti nauke, pozorišta, filma, muzike sa više od 160 učesnika iz svih dijelova Republike Srpske, ali i iz Beograda i sa Kosova i Metohije.

“Јedanaesti put u 11 gradova u danima kada nam je više nego potrebna uzajamna podrška i prijateljstvo, pokazali smo kroz razgovore, sastanke, kulturno umjetnički program, kroz umjetnost i međusobno povezivanje da su naše veze jače nego ikad”, rekao je Klokić.

Goste je pozdravila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. Svečanosti je prisustvovao i ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev.

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja; Foto: Pres služba gradonačelnice Niša

“Čak i u ovim danima tuge, one pokazuju da je tuga manja kada se sa nekim podeli, a kada se deli sa braćom, onda može da bude manja kao što je i svaka radost kada je delimo nešto što postaje veće, baš kao što smo 15. septembra slaveći zajedno Dan srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave ovde u Nišu podelili našu radost pobedom koju su nam preci doneli pre 105 godina”, rekao je Selaković.

U ime organizatora manifestacije govorio je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. Motiv ovogodišnje manifestacije je bio identitet našeg naroda.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da samo jedinstvom i sabornošću možemo da sačuvamo identitet našeg naroda sa obe strane Drine, istoriju, kulturnu baštinu, promovišemo turizam i povezujemo privrednike.

Ministar za evropske integracije u Republici Srpskoj Zlatan Klokić je u svom govoru naglasio da je Srbija uvek pomagala Republici Srpskoj, ali da je ta pomoć posebno izražena poslednjih godina.

Foto: Pres služba gradonačelnice Niša

U umetničkom delu programa organizovan je koncert banjalučke grupe „One tri“.

Poslednjeg dana manifestacije, članovi Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske predstavili su prvih pet tomova Enciklopedije Republike Srpske u svečanoj sali ogranka SANU u Nišu.

Na 11. „Danima Srpske u Srbiji“, koju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji svake godine organizuje sa željom da građanima Srbije predstavi kulturu, umetnost, privredu, nauku i prosvetu Srpske, ove godine je izvedeno 12 programa u 11 gradova Srbije.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas