Početna » UPOZORENJE: Srbiju pogađa izražen toplotni talas

UPOZORENJE: Srbiju pogađa izražen toplotni talas

0

Srbija se priprema za jak i dugotrajan toplotni talas koji će trajati od početka jula do sredine meseca, najavljuju meteorolozi. Maksimalne temperature do utorka, 9. jula, očekuju se u rasponu od 32 do 37 °C, dok će od srede, 10. jula, do kraja sledeće sedmice, 14. jula, temperature porasti na 35 do 40 °C, uz tropske noći u urbanim sredinama.

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina, što će dodatno opteretiti stanovništvo i prirodu. Manji pad temperature, za oko 5 °C, moguć je tek sredinom meseca, oko 15. jula, naročito na severozapadu Srbije. Međutim, čak i nakon tog perioda, temperature će ostati iznad proseka, uz nastavak tropskih dana i noći.

U Nišu će 8. jula biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar će biti uglavnom slab i promenljiv. Najniža temperatura biće oko 20 °C, a najviša oko 36 °C.

Za narednih sedam dana, Srbiju očekuje izražen i dugotrajan toplotni talas. Maksimalne temperature do utorka, 9. jula, biće u rasponu od 32 do 37 °S, dok će od srede do kraja perioda, 15. jula, temperature biti od 35 do 40 °S uz tropske noći u većini urbanih sredina. Biće pretežno sunčano, a izolovani razvoj oblačnosti može doneti kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom u utorak, 9. jula, kao i krajem perioda, 14. i 15. jula.

U ponedeljak sunčano i veoma toplo vreme

Sutra, 8. jula, Srbiju očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Sredinom dana i posle podne, uz izolovani razvoj oblačnosti, moguća je retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom. Vetar će biti slab do umeren i promenljiv, u košavskom području jugoistočni, a posle podne će se okrenuti na severozapadni. Najniže temperature će biti od 15 do 23 °C, a najviše od 33 do 37 °C.

Savet!

S obzirom na izuzetno visoke temperature koje nas očekuju, građanima se savetuje da izbegavaju izlaganje suncu u najtoplijem delu dana, nose laganu i svetlu odeću, piju dovoljno vode i izbegavaju alkohol i kofein. Takođe je važno provetravati prostorije i koristiti klima uređaje ako su dostupni, a posebnu pažnju treba posvetiti starijim osobama, deci i kućnim ljubimcima. Ostajte hladni i bezbedni tokom ovog toplotnog talasa!

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas