Početna » Uručeni ugovori o sufinansiranju projekata promoterima kulture Niša

Uručeni ugovori o sufinansiranju projekata promoterima kulture Niša

1

Niškim udruženjima i ustanovama, koji okupljaju zaljubljenike u muziku, likovnu umetnost, književnost, igru, očuvanje tradicije, a koja pre svega imaju cilj promociju grada Niša, što u zemlji, što u inostranstvu, uručeni su ugovori o sufinansiranju projekata iz oblasti kulture. Opredeljeno je 6,6 miliona dinara za 39 projekata u kulturi i još sedam projekata za mobilnost subjekata u kulturu.

Podržani su projekti koji neguju tradiciju i kulturno nasleđe, kao i projekti koji prezentuju kulturno nasleđe nacionalnih manjina, poput Roma, Čeha i Makedonaca.

„Projekat „Dani makedonske kulture u Nišu“ ima za cilj ima da prezentuje stvaralaštvo u oblasti kulture pripadnika makedonske manjine, koji žive u Nišu, Srbiji i Makedoniji. U okviru projekta biće prikaz filmske umetnosti, prezentacija stvaralaštva u oblasti likovne umetnosti, književnosti, kao i muzičkog i pozorišnog stvaralaštva“, naveo je Blage Petruševski iz Udruženja Makedonaca „Vardar“.

Hor „Čarobna nota“ će novčanu pomoć iskoristiti za organizaciju dve festivalske večeri.

„Čarobna nota ove godine po prvi put pravi samostalni međunarodni horski festival. Ujedno nam je ovo i deseta godina postojanja. Jako se raduje zbog toga. U avgustu u Niš dovodimo 14 horova iz regiona i okruženja. Doći će nam i drugari iz Grčke i Turske da upoznaju Niš. Tih dana horovi će prodefilovati gradom, upoznaće naš grad. U Domu vojske će se održati dve festivalske večeri, tako da se radujemo zbog toga“, rekla je Miljana Radivojević.

Marijan Zdravković iz Ansambla narodnih igara i pesama „Mozaik“ ističe da će podršku Grada iskoristiti za organizaciju festivala, ali i putovanja na festivale.

„Verujem da ćemo svi zajedno kroz ove projekte, koji su podržani novčano, i na taj način vas motivišemo da u neku ruku budete još kreativniji i da dobijete još više sredstava. Da kroz tu ideju pospešimo sve što radimo za naš grad i ovaj deo Srbije. Zahvaljujem vam na svemu što ste činili kroz različite projekte i aktivnosti na kojima smo zajedno radili prethodne četiri godine“, poručila je gradonačelnica Niša.

1 komentar

Avatar
Milojica76 23. maj 2024. - 14:46

Ovaj sto je dobio lovu za dane makedonske kulture, da prestane da se grebe za salu Fakulteta umetnosti.

Odgovor

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas