Početna » Uskoro dokumentarni film „Duboka dolina“: Zločin o kome se decenijama ćutalo

Uskoro dokumentarni film „Duboka dolina“: Zločin o kome se decenijama ćutalo

Izvor: Sprska istorija

0

Uskoro će biti premijerno prikazan dokumentarni film „Duboka dolina“, koji osvetljava strašne zločine počinjene nad srpskim narodom tokom bugarske okupacije u Prvom svetskom ratu. Režiju ovog potresnog filma potpisuje istoričar Đorđe Bojanić, uz tehničku podršku Đakona Dejana Jovanovića, dok je narator Boban Kocev, poznati voditelj radio Glasa Niške Eparhije.

Pre tri godine, prvi put je organizovan Krsni hod do Duboke doline u Surdulici, mesta gde su tokom Prvog svetskog rata stradali mnogi Srbi od ruku bugarskih okupatora. Organizatori su se suočili sa zastrašujućom realnošću – obeležje ovog stradanja bilo je zapušteno, obraslo u travu i šiblje. Ipak, entuzijasti su uspeli da očiste područje i postave prvu tablu sa natpisom koja objašnjava šta se tu dogodilo, piše sajt Srpska istorija.

“Tokom bugarske okupacije od 1915. do 1918. godine, Surdulica je postala mesto neviđenih zločina nad srpskim civilnim stanovništvom. Bugarski okupatori su pokušavali da izbrišu svaki trag srpskog identiteta, vršeći sistematsku bugarizaciju Srba. Mnogi su mučeni, silovani, internirani, dok su se činile pljačke i razaranja. Najveći deo žrtava ubijen je hladnim oružjem, a masovna ubistva su se događala svakodnevno”, podseća istoričar Đorđe Bojanić i dodaje da se svake godine 29. maja obeležava praznih SVetih surduličkih mučenika.

Film „Duboka dolina“ ima za cilj da osvetli zaboravljene zločine i da podseti na stradanja srpskog naroda. Na snimanju filma učestvovali su brojni stručnjaci, a projekat je podržan od strane predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Prikazivanje ovog filma predstavlja značajan korak ka očuvanju kulture sećanja i podizanju svesti o istorijskim događajima koji su oblikovali srpsku prošlost.

Foto: Srpska istorija

Povratak zaboravljenim mučenicima

Surdulica, koja je tokom Prvog svetskog rata nazvana „srpskom kosturnicom“, sada ponovo postaje mesto sećanja i pijeteta. Spomen-kosturnica, koja je 1924. godine podignuta na mestu nekadašnjeg sabirnog logora, obnovljena je i danas služi kao trajni podsetnik na stradanja. Ovaj projekat simbolizuje ne samo sećanje na prošlost, već i nadu da se slični zločini nikada više neće ponoviti.

Foto: Srpska istorija

Dokumentarni film „Duboka dolina“ pruža priliku da se konačno govori o zločinima koji su decenijama bili prećutkivani. Ovo je važan korak ka ispravljanju nepravde i odavanju počasti nevinim žrtvama. Uređenje Duboke doline i obnova spomen-kosturnice su samo početak, a nada je da će buduće generacije nastaviti da neguju kulturu sećanja i poštovanja prema prošlosti.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas