Početna » Usvojen budžet za narednu godinu, veći za oko 2,2 milijarde dinara

Usvojen budžet za narednu godinu, veći za oko 2,2 milijarde dinara

0
Budžet Grada Niša za sledeću godinu iznosi 16 milijardi i 177 miliona dinara. Uvećan je za oko 2,2 milijarde, što je, prema rečima gradske vlasti, rezultat većeg broja zaposlenih i samim tim većeg priliva novca od poreza na zarade. Iz opozicije se ne slažu s tim, već navode da je to rezultat inflacije, i dodaju da je budžet realno manji nego prethodnih godina.

Predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić je naveo da je budžet veći za 2,2 milijarde zahvaljujući porezu na zarade, čiji je udeo oko 57%, odnosno 7,5 milijardi. On je budžet ocenio razvojnim i socijalnim, ali je najavio i ulaganja u infrastrukturu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da će najveće ulaganje u infrastrukturu biti opremanje industrijske zone Sever, za šta će Grad Niš odvojiti oko milijardu dinara.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

„Mi ćemo milijardu dinara uložiti u Industrijsku zonu Sever, za njeno komunalno i infrastrukturno opremanje, to je obaveza Grada prema investitorima koji žele da dođu da investiraju u Niš. Više radnih mesta, više para od poreza na zarade. Nama je ulaganje u industrijsku zonu zapravo ulaganje u razvoj“, navela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je najavila da će Grad nastaviti izgradnju akva parka, započeće Omladinski centar, biće izgrađeni vrtići na nekoliko lokacija, rekonstruisaće se osnovne škole na teritoriji grada, zatim Divljana. Spremljena je dokumentacija i za rekonstrukciju Kule na Paliluli.

“Mi smo posle 50 godina prvi put rekonstruisali vezni cevovod koji će omogućiti izvorištu Medijana da ima dvostruko više kapaciteta nego sadašnji. Šest sela smo rešili sa vodosnabdevanjem. Nastavljamo tamo gde smo stali, a ono što je najvažnije nastavljamo da dogovaramo sa građanima”, rekla je Sotirovski.

Za razvoj sporta i omladine predviđeno je 678 miliona dinara, od čega će biti odvojeno oko 540 miliona iz gradskog budžeta, za uređivanje sportskih igrališta. Takođe, nastaviće se rekosntrukcija „Rovčeta“, a biće i promenjeno osvetljenje u hali „Čair“.

Dragoslav Ćirković iz koalicije „Niš, moj grad“ navodi da oni smatraju da budžet nije uvećan zahvaljujući porezima i doprinosima na plate, već navodi da je u pitanju „parizer ekonomija“ i inflacija.

Dragoslav Ćirković, odbornik koalicije “Niš moj grad”

„Za tri godine devalvacija je oko 34,6%, kad tu cifru smanjite od 16 milijardi budžeta, dobijete iznos budžeta koji pada za 5,5 milijarde i još tome dodate milijardu i 150 miliona od prodaje nekretnina koju će Grad uraditi, tu su stanovi i parcele na Bubnju, i sav taj iznos kad odbijete, dobijete realnost stvarnog života, koji se zove loš život u ovom gradu za vreme ove vlasti“, naveo je Ćirković.

On je dodao da je nedopustivo da u budžetu postoje stavke koje nisu jasno definisane na šta se odnose i naveo da je budžetom morala biti predviđena i izgradnja podzemne garaže, jer je to preveliki problem u gradu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas