Početna » Vazdušna bitka Amerikanaca i Rusa iznad Niša

Vazdušna bitka Amerikanaca i Rusa iznad Niša

Niški incident

0
Na današnji dan 7. novembra 1944. godine, dok je na ulicama oslobođenog Niša, održavana proslava godišnjice velike „Oktobarske socijalističke revolucije“, američki saveznički avioni su greškom napali kolonu jedinica Crvene armije na putu između Niša i Aleksinca.

Sovjeti su brzo reagovali i u vazduh poslali svoje avione sa niškog aerodroma. Usledila je bitka na niškom nebu dotadašnjih saveznika, a tada neprijatelja, poznata danas kao „Niški incident“.

Tim povodom, na spomen-ploču palim ruskim borcima, koja je podignuta u maju prošle godine, položeni su venci.

Predsednik Skupštine SUBNOR-a Grada Niša Vidimir Veljković, kao pilot u penziji, smatra da nije moguće da su američki piloti greškom napali rusku vojsku.

„Tog dana je u Nišu u centru grada pripremana parada povodom 27. godišnjice Oktobarske revolucije, u kojoj je trebalo da učestvuju i pripadnici naše vojske, gde je bila stacioniara 13. divizija, zatim sovjetske i bugarske jedinice i izenanada su se pojavla dva lovca na nebu i počeli su da koriste vatreno oružje. Poleteo je jedan sovjetski lovac, prišao i predstavio se, pokazujući na krilu da je sovjetski avion, međutim bio je oboren i pilot je poginuo. Tada su poleteli i sovjetski avioni, a došli su i drugi avioni američke avijacije, koji su dejstvovali po koloni koja je krenula put Aleksinca s jedne strane, a s druge strane put Prokuplja. Tada su poginula 32 sovjetska vojnika, na čelu sa komandantom korpusa Kotovim i 39 je bilo ranjeno“, navodi prof. dr Vidimir Veljković.

On je dodao da su američki piloti navodno zamenili Sjenicu i Ibar s ovim krajem, što je prema njemu nemoguće i dodaje da je kod njih pronađena mapa sa ucrtanim Nišom. Zbog toga je, kaže dr Veljković, važno da mladi znaju ko se borio protiv onih koji su činili zlo.

Pored sovjetskih žrtava, poginuo je i vozač vozila štaba 47. srpske divizije, koje je napadnuto na putu Niš – Stalać.

„Niški incident“ predstavlja jedini sukob američkih i sovjetskih snaga istoriji.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas