Početna » Vidikovac Sokolac biće uređen u čast Nikole Skobaljića, poslednjeg srpskog srednjovekovnog viteza

Vidikovac Sokolac biće uređen u čast Nikole Skobaljića, poslednjeg srpskog srednjovekovnog viteza

Predivan pogled na kanjon Vučjanke.

0
U čast Nikoli Skobaljiću poslednji srpskom srednjovekovnom vitezu, u crkvi Svetog Jovana krstitelja u Vučju održan je sabor koji je okupio veliki  broj posetilaca. Nastupio je Milana Doderovića, sveštenik i guslar, a tekstovima koje su govorile glumice Narodnog pozorišta prikazali su život Skobaljića od rođenja do pogibije, viteškim borbama, nadmetanju u tradicionalnim srednjevekovnim disciplinama, izložbi, etno postavci i izložbi dela Bate Anđelkovića.

Gradonačelnik Leskovca je najavio da će grad u znak čuvanja sećanja na ovog vojvodu urediti vidikovac Sokolica u blizini utvrđenja Nikole Skobaljića – Skobaljić grada, sa kojeg se pruža pogled na predivni kanjon Vučjanke. Najavljeno je da će čuvenom junaku biti podignut i spomenik.

„Nikola Skobaljić je srpsku vojsku poveo u ono što će biti poslednja pobeda Srba nad Turcima. Nikola i njegovi vojnici, naši preci, pokazali su svoj slobodarski duh i želju za slobodom odbivši ponudu da se voljno potčine vojnoj sili moćne Osmanske države. Nadahnuti idejom da brane svoja ognjišta i porodice, srpski vojnici su do nogu potukli Turke i naterali ih u beg. Vest o neočekivanoj pobedi srpske vojske došla je do samog sultana, čuvenog Mehmeda II poznatog kao Osvajač. Uvideši hrabrost i spremnost naših predaka na najveću žrtvu za slobodu, sultan je stao na čelo mnogobrojne vojske i lično je poveo na Leskovac i Nikolu.

U neravnopravnoj bici, između slobode i sile, sila je odnela prevagu, ali je zahvaljujući junaštvu Nikole i njegovih Leskovčana ideja slobode opstala je da hrani naš narod“, rečeno je na skupu.

Mesni paroh, prota Bratislav Mijalković zahvalio se svima koji su uveličali ovaj događaj i rekao da ima dosta crkava koje treba obnavljati, održavati i čuvati.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas