Početna » Vredna dela Paje Jovanovića, šareni stolnjaci i kuvana jaja kao nekada u kafani “Evropa” pre 125 godina (VIDEO)

Vredna dela Paje Jovanovića, šareni stolnjaci i kuvana jaja kao nekada u kafani “Evropa” pre 125 godina (VIDEO)

0
Izložba remek dela srpskih slikara među kojima i Paje Jovanovića, jednog od najpoznatijih i najvoljenijih srpskih slikara, nalazi se u DMV kompaniji koja je već tri decenije jedna od najuspešnijih u Evropi. Radi se o zgrada Duvanske industije Niš, koja je u narodu poznata kao Monopol. Vlasnik DMV-a Dušan Šarković kaže da izložba „Povratak vrednostima“ sadrži dela koja je kupio širom Evrope, a koja su dela domaćih umetnika. Dodao je da se izložbom obeležava i 125 godina od prve niške izložbe slika.

 

Dušan Šarković

„Ova izložba je koncipirana tako da se posebno istakne jug Srbije, koji je stavljen na severnu stranu galerije, ostatak je na južnu. Izložba ima tri teme, prva je doborodišlica Paje Jovanovića. Sada imamo ukupno pet dela Paje Jovanovića, od kojih je jedno studija na srpsku najpoznatiju sliku „Seoba Srba“. Druga tema je sto godina od rođenja Čede Krstića. Na jednom zidu je predstavljen autor iz Pirota, jedan od najboljih srpskih slikara, koji se u nekim antologijama ne pominje i naša je dužnost da ispravimo tu nepravdu. Treća tema se odnosi na 125 godina od prve izložbe slika u Nišu, koju je organizovao Nišlija Bora Stevanović, koji je 1898. kao mladi učenik prve crtačke škole u Srbiji, nije imao gde da izloži svoja dela, pa su našli prostor u kafani „Evropa“ koja je bila jedina velika sala u Nišu, zato je ova dekoracija kafanska“, rekao je Dušan Šarković.

Šarković dodaje da je važno istaći da postoji autentični srpski izraz, pored akademskih slikara koji su slikali za elitu. Iako je kasnio 30 godina, Srbija je imala svoj autentični impresionizam, naglašava Šarković.

DMV je ove godine organizovao i likovnu koloniju, koja je okupila odabrana imena naše likovne scene. Ova izložba je priređena u saradnji sa Udruženjem stvaralaca Niša „Car Konstantin“, koje je potpisalo protokol o saradnji sa Turističkom organizacijom Niša.

Novica Ranđelović, predsednik Udruženja stvaralaca Niša

„Našli smo za shodno da organizujemo svojevrsno predstavljanje uživo za funkcionere grada, javnih preduzeća, javnih ustanova kulture i za medije, kako bismo građanima Niša i funkcionerima stavili do znanja da nešto ovako postoji i da mogu da svoje goste iz zemlje i inostrastva i svoje saradnike u institucijama dovedu kako bi videli ovu prelepu galeriju, koja predstavlja jedno od najvećih i najlepših i najvrednijih takvih sadržaja u našoj zemlji“, rekao je Novica Ranđelović, predsednik Udruženja stvaralaca Niša.

Direktorka Turističke organizacije Niša Dragana Božić je navela da će ova izuzetna galerijska postavka imati važno mesto ne samo na kulturnoj mapi, već i na mapi kulturnog turizma naše zemlje. Dodala je da je odlično mesto za posete delegacija, ambasada, ali i svih ostalih turista.

Izložba će trajati do Nove godine, a produženo je i radno vreme galerije i ona će raditi od 9 do 19 sati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas