Početna » Zaboravljena istorija: Prvi novogodišnji vašar u Nišu

Zaboravljena istorija: Prvi novogodišnji vašar u Nišu

0
Decembar 1976. u Nišu proticao je u pretprazničnom raspoloženju i pripremama za Novogodišnju noć. Ipak, za Nišlije 21. decembar 1976. bio je poseban. Tog dana, u Hali sportova “Čair” otvoren je prvi Novogodišnji vašar.

Pre samog otvaranja kružila je vest na naslovnim stranicama niške štampe o vašaru “gde ćete moći da kupite sve od kašike do televizora u koloru, po nižim cenama”. Izgleda da je reklama dala rezultate jer je prvog dana bila neverovatna gužva, a građani Niša i okoline čekali su otvaranje hale od ranih jutarnjih časova.

Prvog dana, bio je svojevrsni stampedo kada je za par minuta nišku halu napunilo više od 5.000 građana. Nešto što ni sami organizatori nisu očekivali. Već narednog dana, 22. decembra uvedeno je naplaćivanje ulaza, a ulaznica je bila listić lutrije čije se izvlačenje planiralo za 30. decembar. Učesnici igre su nagrađeni kolor televizorom, televizorom sa crno-belom slikom, električnim šporetima, veš-mašinama i drugom belom tehniko.

Na prvom niškom vašaru u hali “Čair”, građani su mogli da kupe jeftine pantalone, ženske kapute, dečiju odeću, televizore u boji, električne uređaje za domaćinstvo i druge stvari koji su se prodavali na štandovima više od 40 organizacija udruženog rada.

Planiranje i organizacija za održavanje vašara počela je još aprila 1976, a uslov uprave hale Čair je bilo da se prodaje roba koja „ne prlja i koja se ne krčmi“. Tako su izostali roštilji i luna parkovi, kao i prehrambene i robe široke potrošnje. Ipak bilo je nekih prehrambenih proizvoda bez kojih je bilo nezaobilazno novogodišnje veče.

I pored velikog broja izlagača, organizatore je čudio izostanak Niške pivare i Agrokombinata „Niš“ za koje su očekivali da će plasirati svoja pića i druge proizvode (sireve, kačkavalje, meso) koji su se proizvodili, a koje nisu plasirali na tržištu. Najviše gužve bilo je upravo kod prodaje pića i sokova, a kod štandova „Delišesa“ i PIK „Porečje“ bilo je velike gužve, dok je prema rečima organizatora najveći dnevni pazar imala Elektronska industrija.

Izvor: Narodne novine, literatura

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas