Početna » Zaštitnik građana pokrenuo postupak povodom tragičnog slučaja u Niškoj Banji. Dečak prebačen u psihijatrijsku kliniku u Beogradu

Zaštitnik građana pokrenuo postupak povodom tragičnog slučaja u Niškoj Banji. Dečak prebačen u psihijatrijsku kliniku u Beogradu

0

Dečak (13) za kojeg se sumnja da je vršnjaku u Niškoj Banji, prema nezvaničnim saznanjima, oštrim predmetom naneo rane u predelu vrata i glave, prebačen je u psihijatrijsku kliniku u Beogradu, nezvanično saznaju mediji.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas, na osnovu saznanja iz medija da je u Niškoj Banji jedan maloletnik usmrtio drugog maloletnika, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

Zaštitnik građana je zatražio od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da u konkretnom slučaju izvrši nadzor o radu osnovne škole, koju su pohađala dvojica maloletnika, i da u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje Zaštitniku građana o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa u ovim slučajem.

Zaštitnik građana je od Ministarstva unutrašnjih poslova – policijsko odeljenje Niška Banja, kao i od osnovne škole u Niškoj Banji, čiji su učenici dvojica maloletnika, takođe zatražio izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, uključujući i sva saznanja koja se mogu odnositi na navode o „problematičnom ponašanju“ deteta M.M.

Traži se i dostavljanje informacija o tome da li je dana 05.10.2023. god. osnovna škola u Niškoj Banji raspolagala saznanjima o eventualnom konfliktu između dečaka, kao i o merama koje su ta osnovna škola i Ministarstvo unutrašnjih poslova –policijsko odeljenje Niška Banja preduzimali, imajući u vidu da se radi o krivično neodgovornom licu koje je ranije bilo prijavljivano zbog vršnjačkog nasilja.

„Za ovo što se dogodilo ne postoje prave reči. Jeste užasno i jeste tragedija. Ali, nedopustivo je da konstatujemo stanje, da se zgražavamo nad zločinom i nažalost, reagujemo post festum, posebno zato što su u pitanju deca. Zločin, koji se dogodio juče i to tačno posle pet meseci od nezapamćene tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, prosto nije smeo da se desi. Tragedija u Niškoj Banji najpre otvara pitanje odgovornosti nas odraslih, i svih institucija u čijem su fokusu deca, posebno u kontekstu primene svih novih i sveobuhvatnih mera, koje su nedavno donete kako bi se predupredilo nasilje među decom i najvažnije, izbegli ovakvi ishodi”, rekao je Pašalić.

U Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, koju je pohađao dečak nastradao u vršnjačkom nasilju, prvi čas u obe smene bio je posvećen razgovoru sa učenicima. Roditelji su pozvani da prate decu i reaguju na promene u ponašanju.

„Škola, stručne službe i nastavnici pružiće svu potrebnu podršku učenicima i njihovim porodicama, kako bi se suočili sa gubicima i prebrodili teške događaje. Škola je održala sastanak Tima za krizne intervencije i preduzela sve predviđene mere“, saopšteno je iz škole.

Podršku školi pružaju prosvetni savetnici Školske uprave i stručnjaci sa Klinike za psihijatriju Niš.

Prema nezvaničnim saznanjima, oba dečaka išla su u isto odeljenje. O tome šta je prethodilo tuči koja se završila tragično – nema informacija.

Kako je reč o maloletnom licu, u slučaj je uključen Centar za socijalni rad. Direktor Centra je rekao da pre jučerašnjeg događaja u bazi nisu imali nijednog od dečaka, niti njihove porodice, i da je ovo potpuno nova situacija za Centar.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas