Početna » Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

0
Đedović Handanović izjavila je danas, obilazeći gasnu interkonekciju Srbija–Bugarska, da su završeni svi radovi na ovom strateški značajnom projektu za našu zemlju, čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Đedović Handanović je istakla da je gasovod Srbija–Bugarska prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci, i dodala da se očekuje njegovo puštanje u probni rad do kraja nedelje.

Prema njenim rečima, za 12 meseci predanim radom izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, kao i merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama.

Ministarka je podsetila na to da je potpisan ugovor o interkonekciji sa „Bulgartransgasom“, kao i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.

Ona je napomenula da je predsednik Srbije najavio da ćemo puštanje novog gasovoda u rad ozvaničiti bilateralnim posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva, što je važno zbog jačanja odnosa sa ovim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom, iz koga ćemo se snabdevati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok se od 2027. godine te količine mogu povećati i tri puta.

Đedović Handanović je ukazala na to da je gasovod Srbija–Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije.

Ovaj gasovod, kako je predočila, važan je za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja y Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i za razvoj sekundarne gasne mreže u Nišu.

Ministarka je objasnila da je u procesu zelene tranzicije bitno da imamo sigurno snabdevanje gasom, da možemo da pređemo sa korišćenja uglja i mazuta na gas, koji je čistiji izvor energije.

Ona je ocenila da ovaj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija–Bugarska, kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih, omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja Centralne Evrope.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas