Početna » Zbog zadušnica prevoz do Novog groblja po redu vožnje za radni dan

Zbog zadušnica prevoz do Novog groblja po redu vožnje za radni dan

0

Pošto se očekuju velike gužve prema Novom groblju zbog zadušnica, iz Grada apeluje na građane da koriste gradski prevoz, koji će se na redovnoj liniji broj 8 Novo groblje – Gabrovačka reka obavljati  po redu vožnje za radni dan. U subotu 04.11.2023.godine biće otvorena vanredna linija 8L Trg kralja Aleksandra – Novo groblje koja će u periodu od 07:00 do 15:00 časova saobraćati sa 4 vozila.

Prevoz na redovnoj liniji broj 8 Novo groblje – Gabrovačka reka obavljaće se po subotnjem redu vožnje. Iz Direkcije za javni gradski prevoz upućuju apel svim sugrađanima da za potrebe prevoza do Novog groblja koriste vozila javnog prevoza kako bi se izbeglo stvaranje gužvi u saobraćaju.

JKP “Gorica” apeluje na građane, da na dan zadušnica, za odlazak na groblje koriste gradski prevoz, umesto svojih automobila. Toga dana neće biti dozvoljen ulazak motornim vozilima u kompleks Novog groblja, osim za vozila na kojima stoji posebna oznaka – nalepnica, za prevoz osoba sa invaliditetom.

U krugu Novog groblja, JKP “Gorica“, organizovaće besplatan prevoz svojim vozilima za stara i teško pokretna lica. Kompleks Novog groblja biće otvoren od 07:00 do 16:00 sati.

Mitrovske zadušnice, sećanje na preminule

Jesenje ili Mitrovske zadušnice su dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra.

Srbi su Mitrovske zadušnice primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku nakon Kulikovske bitke.

Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je Sv. Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine u taj dan. Vremenom, to je postalo pominjanje svih upokojenih, ne samo vojnika.

Preminulih rođaka i prijatelja sećamo se u molitvama, palimo sveće, držimo parastose, pomene i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša.

Molitva onih koji su ostali na zemlji, mnogo može da pomogne dušama na putu ka večnom spasenju.

Najvažniji pomen za preminule, Proskomidija, služi se u crkvi na Svetoj Liturgiji. Potom se odlazi na groblja, gde sveštenici kade grobove i čitaju molitve.

Na groblje se obavezno iznosi kuvano žito, crno vino i sveće.

Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, uvek može da se ode u crkvu, a ako ni to nije moguće, sveća se zapali kod kuće.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas