Početna » Žene stvaraju: Tijana Grumić u EU Info Kutku

Žene stvaraju: Tijana Grumić u EU Info Kutku

0

EU Info Kutak završava mesec jun predstavljanjem jedne od vodećih ženskih figura pozorišne scene, dramaturškinje i koselektorke BITEF festivala, Tijane Grumić. Ova poznata predstavnica post-jugoslovenske generacije uspešnih pozorišnih autorki, svojim radom ostavlja značajan trag u kulturi.

Razgovor sa Tijanom Grumić održaće se u Francuskom institutu u Nišu (Obrenovićeva 20) u petak, 14. juna, sa početkom u 18 časova. Svi zainteresovani za prisustvo ovom događaju potrebno je da popune prijavni formular na: https://euinfo.civicatalyst.org/zene_stvaraju_tijana_grumic.

“Tokom razgovora sa Tijanom Grumić, istražićemo da li je njen uspešan umetnički i pedagoški rad dovoljno vidljiv, afirmisan i nagrađen, kao i kako se ona oseća u ulozi jedne od vodećih ženskih figura pozorišne scene. Razmatraćemo njenu saradnju sa rediteljem Jugom Đorđevićem na Molijerovom „Mizantropu“ iz ženskog ugla i njen autorski projekat „Pre no što počnemo“, kao i predstavu „Jedan Edip“ na sceni Niškog narodnog pozorišta.

 

Pored toga, razgovaraćemo o odgovornosti prema temama koje polarizuju društvo, kao i o tekstu „Mogućnost zabavljanja kod ptica“, koji se bavi ekologijom, ekološkim katastrofama, pitanjima klimatskih promena i ekološkim teatrom. Publika će imati priliku da sazna i kako će izgledati program BITEF festivala ove jeseni”, saopštio je EU info kutak.

Tijana Grumić sarađuje sa skoro svim teatrima u zemlji, ali i u Sloveniji, Italiji i Nemačkoj. Trenutno predaje na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, na katedri za dramaturgiju. Njenu dramu „Ko je ubio Dženis Džoplin“, za koju je nagrađena na „Sterijinom pozorju“, niška publika je imala priliku da vidi na festivalu „Teatar na raskršću“.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas