Početna » Ženski vokalni ansambl STARS doneo zlato u Leskovac

Ženski vokalni ansambl STARS doneo zlato u Leskovac

0
Članice ženskog vokalnog ansambla STARS sa dirigentom dr Jelenom Cvetković Crvenicom upravo su se vratile sa 11. Međunarodnog takmičenja horova svih kategorija koji je održan u Paraliji i donele zlato u svojoj kategoriji.

Ovaj veličanstven uspeh mladog ansambla ostvaren je u konkurenciji 25 ansambala, od kojih većina dolazi sa univerziteta i muzičkih akademija u Mađarskoj, Estoniji, Rumuniji i Makedoniji. Ostali učesnici bili su iz Izraela, Moldavije, Litvanije, Češke, Slovačke, Kosova, BiH i Bugarske, navedeno je na sajtu Grada Leskovca.

Ženski vokalni ansambl STARS nastao je 2021. godine na inicijativu devojaka koje su imale jaku želju da nakon niza godina provedenih u Gradskom dečjem horu „Zvezdice“ nastave da uživaju u izvođenju klasičnog horskog repertoara.

“Ovaj ansambl odavno predstavlja kvalitativno merilo za horsko pevanje u Srbiji, sa ciljem razvoja i unapređenja kulturno-umetničkog stvaralaštva među najmlađom populacijom uprkos svim društvenim i ekonomskim prilikama”, piše na  zvaničnom sajtu ovog grada sa Juga Srbije.

Hor izvodi širok spektar repertoara, negujući tradicionalnu srpsku muziku, koja je deo šire balkanske tradicije, sa svojim prepoznatljivim zvukom i karakteristikama, ali istovremeno negujući muziku popularnih žanrova.

Ove devojke su nastupale pred publikom u zemlji i inostranstvu, u zemljama poput Makedonije, Slovenije, Bosne, Crne Gore, Nemačke, Italije, Bugarske, Francuske, Slovačke, Češke, Poljske, Austrije, Rumunije i Mađarske. Najnoviji uspesi ansambla vezani su za učešće na međunarodnom festivalu VOKS MUNDI – Podizanje multikulturalne svesti mladih kroz muziku u Temišvaru – Rumunija (2022), kao i nastup na svečanom otvaranju 7. Međunarodnog horskog festivala u Herceg Novom – Crna Gora (2022), zatim koncert na 13. festivalu LEDAMUS i koncert povodom 20 godina od osnivanja Dečjeg hora „Zvezdice“ u Narodnom pozorištu u Leskovcu (2022). Najnovije i do sada najbogatije iskustvo je učešće po pozivu na Evropskom festivalu omladinskih horova u Bazelu – Švajcarska (EJCF 2023).

Hor je dva puta nagrađivan najvišim priznanjem grada Leskovca za izuzetan doprinos u oblasti kulture.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas