Početna » Znaju li Nišlije nadležnosti lokalnog Zaštitnika građana? Najčešće se obraćaju zbog buke i divljih deponija

Znaju li Nišlije nadležnosti lokalnog Zaštitnika građana? Najčešće se obraćaju zbog buke i divljih deponija

0
Poslednji Zakon o Zaštitniku građana je bio tema današnje obuke ovlašćenih lica, koja je održana pod nazivom „Položaj i nadležnosti Zaštitnika građana (novi Zakon o Zaštitniku građana iz 2021)“.

Prema mišljenju samog Zaštitnika građana Zorana Pašalića, novim zakonom o lokalnim ombudsmanima bi trebalo propisati da svaka opština i grad u Srbiji moraju imati lokalnog zaštitnika ljudskih prava i jasno definisati zaštitu ljudi koji obavljaju tu funkciju nakon što im istekne mandat.

Lokalna ombudsmanka Niša Katarina Mitrovski je istakla da građani Niša najviše pritužbi upućuju komunalnim službama, najčešće zbog buke i divljih deponija.

„Nadležnosti ombudsmana na lokalnom nivou su zaštita, odnosno kontrola organa javne uprave u pogledu kršenja prava svih građana na teritoriji našeg grada. Ta kontrolna uloga našeg organa se svodi na to ukoliko građanin može da dođe u kancelariju lokalnog ombudsmana sa pritužbom na rad bilo kog službenika ili organa iz Niša, da je nosilac javne vlasti. Građani se u najvećem broju slučajeva žale na komunalne probleme, u smislu buke, stvaranja divljih deponija, nesavesnih vlasnika kućnih ljubimaca i drugih problema“, navela je Katarina Mitrovski.

Niška ombudsmanka je dodala da nosioci javne vlasti u gradu postupaju u 90 odsto slučajeva po preporukama i mišljenjima koja im dostavi Kancelarija lokalnog ombudsmana.

Poseban akcenat tokom današnjeg predavanja je stavljen na položaj Roma u našem gradu. Prema njenim rečima, do sada nije bilo pritužbi od strane romske nacionalne manjine upućune njima.

„Svedoci smo da su država i Grad učinili mnogo toga na poboljšanju položaja Roma i Romkinja, ali svakako uvek može bolje. Te strategije i planovi koji su doneti nemaju značaja ukoliko se dosledno ne primenjuju. Ukoliko se ne primenjuju dosledno mogu biti samo na neki način razočarenje za pripadnike romske zajednice“, kaže Mitrovski.

Ona je dodala da je Grad Niš doneo brojne mere u pogledu zapošljavanja Roma i Romkinja u gradu, ali i u pogledu njihovog osnovnog i srednjeg obrazovanja, a kasnije i studiranja.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas