Početna » Zorica 11 dana spavala u parku u Prokuplju. Iz Opštine poručuju da je odbila smeštaj

Zorica 11 dana spavala u parku u Prokuplju. Iz Opštine poručuju da je odbila smeštaj

0
Zorica je godinama kao beskućnik spavala u turskom kupatilu, a kada je on renoviran kao istorisjki spomenik, odatle je prebačena u kontejner. Jedno vreme je živela u njemu, a zatim su građani pre manje od godinu dana počeli da je viđaju na raznim lokacijama. Na intervenciju građana, policija je vratila u kontejner, iako je Zorica tvrdila da je komšije maltretiraju, što policija nikada nije utvrdila. Još neko vreme je tu bila, pa je potpisala da se odriče prava da boravi u njemu i od tada je na ulici.

Grad Prokuplje je saopštio da je Zorica D. od lokalne samouprave dobila stambeni kontejner na privremeno korišćenje, gde je boravila godinu dana, sa mogućnošću produžetka.

“Nekoliko dana pre isteka samog Ugovora, lokalna samouprava je bezuspešno pokušavala da se stupi u kontakt njom. Zorica D. nije pronađena niti po mestu boravka niti na adresi iz lične karte. Razgovaralo se sa susedima koji su rekli da Zorica neko vreme ne dolazi i ne živi u tom kontejneru”, saopštio je Grad Prokuplje.

Komšija je tada dodao  i da je uništena ograda, ali i da je sam kontejner u veoma lošem stanju, što je kasnije utvrdila i u svom Zapisniku konstatovala Komisija za primopredaju stambenog kontejnera, forimirana od strane gradonačelnika Prokuplja.

“Prilikom obilaska i kontrole stanja kontejnera, Zorica je zatečena u njemu, i tom prilikom, izjasnila da ne želi da nastavi da koristi objekat, što je Komisija i navela u svom zapisniku”, kažu u kabinetu gradonačelnika.

Foto: prokuplje.org.rs

Inače, svi stanari, imali su potpisan Ugovor sa EPS-om, kojim su se obavezali da će redovno izmirivati pristigle račune za električnu energiju, da bi Komisija konstatovala da Zorica D. nije poštovala Ugovor i da računi za struju nisu izmireni. Takođe, stambeni kontejner je zatečen u veoma lošem stanju.

“Nakon što je odbila da produži Ugovor i izjavila da ne želi da boravi ovde te je stambeni kontejner ostao prazan, od Centra za socijalni rad u Prokuplju stigla je Molba da se useli porodica sa troje male dece koja nema rešeno stambeno pitanje. Ova porodica je potpisala Ugovor i ona sada koristi stambeni kontejner”, ističe se u saopštenju.

Dodaju i da čim su saznali da Zorica D. boravi u parku, oni su je obišli i obavili razgovor sa njom. Zorici D. je odobrena jednokratna novčana pomoć koju Odlukom o socijalnoj zaštiti, Grad Prokuplje finansira a na osnovu Rešenja o priznavanju prava na jednokratnu novčanu pomoć koju donosi Centar za socijalni rad. Kolektivni smeštaj u jednu od ustanova socijalne zaštite, bilo je još jedno od rešenja koje joj je ponuđeno od strane Centra za socijalni rad, ali je i to u pisanoj izjavi odbila.

Foto: prokuplje.org.rs

Zorica D. je primalac novčane socijalne pomoći, radno je sposobna, ima porodicu, i na osnovu razgovora i uvida u dokumentaciju, Centar za socijalni rad nema starateljstvo nad njom.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas