Početna » Zvanično iz Skupštine grada: Gradonačelnica Niša nije podnela ostavku

Zvanično iz Skupštine grada: Gradonačelnica Niša nije podnela ostavku

0

Skupštini Grada Niša nije dostavljen nijedan zvaničan dokument o ostavci gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, zaključno sa današnjim danom, zvaničan je odgovor Skupštine grada Niša na pitanje novinara da li je gradonačelnica podnela ostavku. To bi značilo da u Nišu neće biti lokalnih izbora, ukoliko oni budu zakazani za 17. decembar.

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, lokalni izbori bi mogli da se održe 17. decembra zajedno sa parlamentarnim i pokrajinskim izborima. Ipak, nisu svi gradonačelnici podneli ostavke. Ostavke su izostale od prvih ljudi dva najveća grada Srbije, Niša i Novog Sada.

Izbori zvanično nisu raspisani, a da bi se održali 17. decembra aktuelni gradonačelnici su trebali da podnesu ostavku pre 3. oktobra, kako bi istog dana mogao da bude pokrenut postupak za njegovo razrešenje, na predlog najmanje trećine odbornika. Gradonačelnik može da bude razrešen funkcije i pre isteka mandata, i to na obrazloženi predlog najmanje trećine odbornika. O ovom predlogu gradska skupština mora da raspravlja i odlučuje u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga predsedniku Skupštine grada.

Po razrešenju gradonačelnika, Skupština grada ima rok od mesec dana da izabere novog gradonačelnika. Isti rok važi i u slučaju da gradonačelnik podnese ostavku.

Ukoliko skupština grada ne izabere novog gradonačelnika u predviđenom roku, Vlada donosi odluku o raspuštanju Skupštine grada na predlog ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave. Od trenutka raspuštanja gradske skupštine, predsednik Narodne skupštine ima rok od 60 dana da raspiše izbore za gradski parlament.

Po izbornom kalendaru, ipak, redovni lokalni izbori bi trebalo da budu održani u junu 2024. godine. Zajedno sa lokalnim, sledeće godine trebalo bi da se održe i redovni pokrajinski izbori. Ukoliko bi i oni dobili svoju vanrednu opciju, za sve rokove mora da se u obzir uzme činjenica da od njihovog raspisivanja do izbornog dana ne može da prođe manje od 30, niti više od 60 dana.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas