Početna » Bojanić: VREME JE! Za rezoluciju o genocidu! (Video)

Bojanić: VREME JE! Za rezoluciju o genocidu! (Video)

0
Pokreće se nova inicijativa za usvajanje Rezolucije o genocidu koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska (NDH) nad Srbima tokom Drugog svetskog rata. Vođa ove inicijative je Pokret Srba Krajišnika, a na čelu je Mileta Bosnić, piše sajt Srpska istorija.

Detalji o rezoluciji će biti dostupni tokom dana na sajtu “Srpska istorija”, a takođe se pripremaju i kratki video spotovi pod sloganom “VREME JE”, kojima se pozivaju rodoljubi da podrže usvajanje rezolucije u Skupštini Srbije.

Potpisivanje peticije će početi od 15. februara 2024. godine, na praznik Sretenje.

“Nadam se da je došlo vreme posle osam decenija da i Srbi izglasaju svoju rezoluciju o genocidu. Kao takav, genocid nad Jevrejima (Holokaust ili Šoa) i Romima (Porajmos ili Samudaripen) je osuđen… a nad Srbima nije”, ističe Bojanić.

Genocid nad Srbima u NDH zahteva posebnu osudu zbog monstruoznosti, obima stradanja i brutalnosti koja nije viđena ni u jednom drugom kontekstu, a sve to samo zbog njihovog etničkog i verskog identiteta.

“Osuda ovog genocida bi doprinela pomirenju, uspostavljanju trajnog mira i sprečavanju da se takvi zločini više nikada ne ponove”, dodaje on.

Bojanić zahvaljuje na podršci ogromne većine, ali ističe da je nezamislivo da ovakva inicijativa bude ometana i sprečavana od strane pojedinaca.

“Mi ne možemo i ne smemo čekati još osam decenija da usvojimo ovu rezoluciju. Potrebno je da udruženje istoričara prepozna ovu potrebu i da podrži našu inicijativu”, naglašava Bojanić.

On takođe iznosi nedostatak inicijativa za priznanje i memorijalizaciju stradanja Srba u 20. veku, poput naziva i muzeja koji bi bili posvećeni njihovom stradanju, na način kako je to učinjeno za Jevreje i Rome.

“Vreme je da naše žrtve izađu iz senke i da se o njima govori i priznaje. Dok budemo pamtili, dotle ćemo postojati!”, zaključuje Bojanić.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas