Početna » Predstavljena druga knjiga poezije Dragana Ognjanovića – “Noćne”

Predstavljena druga knjiga poezije Dragana Ognjanovića – “Noćne”

0

U Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” u Nišu, održana je svečana promocija druge knjige poezije autora Dragana Ognjanovića pod nazivom “Noćne”. Ognjanović, poznat javnosti po svojim aforizmima, otkrio je svoju poetsku dimenziju kroz ovaj novi književni poduhvat.

Na promociji knjige, prisutnima se obratio profesor Dr. Goran Maksimović, istaknuti književni kritičar, koji je analizirao tematske i poetske elemente zbirke. Autor je takođe čitao svoje pesme, dok je muzičku pratnju pružao Srđan Živković.

Profesor Maksimović je istakao da naslov zbirke pesama već sam po sebi sugeriše na različita značenja koja mogu da se povežu sa pesmama. On je predstavio tri moguća nivoa razumevanja naslova “Noćne”.

“Prvi nivo značenja nas upućuje na pretpostavku da su stihovi nastajali pod okriljem noći kao poseban vid mističnih misli, sumnji i strahova, zanosa i ushićenja, dilema i pretpostavki, koje su opsedale pesnika u svakodnevnom životu”, objasnio je Maksimović. “Drugi nivo razumevanja ukazuje na specifičnu mogućnost čitanja ovih stihova u noćnim trenucima, što im daje poseban stepen mističnosti i nepredvidivosti, specifičnu dimenziju receptivnih mogućnosti, a samim tim i neobičnih značenja, emotivnih raspoloženja i doživljaja. Treći nivo značenja, može da se odnosi prevashodno na implicitnu poetičku perspektivu i razumevanje procesa nastajanja pesme kao stanja, koje se nalazi na granici između iracionalnog i racionalnog dela ljudskog bića, stvaralačkog nadahnuća, koje nastaje u onoj čudesnoj ‘pletisanki’ između ‘jave i sna’.”

Govoreći o samoj strukturi knjige, profesor Maksimović je istakao tri ciklusa ili “pevanja” koji čine zbirku. Prvo pevanje, sačinjeno od 18 pesama, predstavlja sukob ovostranog i onostranog bića sveta. Drugo pevanje, sastavljeno od 28 pesama, prikazuje slike iz neposredne stvarnosti i univerzalnu temu ljubavi. Treće pevanje, sa 24 pesme, predstavlja sintezu prethodnih dva ciklusa.

Ognjanović je poznat po svojim prethodnim književnim delima, uključujući knjige aforizama, priređivanje antologija, kao i objavljivanje zbirki poezije. Njegov književni rad nagrađivan je na domaćim i međunarodnim festivalima humora i satire.

Završavajući svoje izlaganje, profesor Maksimović istakao je da raznolika značenja, poetičke ideje i doživljaji čine zbirku “Noćne” veoma uspešnom i nadahnutom, te da će lako uspostaviti izazovan dijalog sa posvećenom čitalačkom publikom.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas