Početna » Andrija Milošević umetnički direktor 59. Filmskih susreta u Nišu

Andrija Milošević umetnički direktor 59. Filmskih susreta u Nišu

0

Glumac Andrija Milošević umetnički je direktor 59. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, odlučeno na prvoj sednici Saveta festivala. Ovogodišnji niški Filmski susreti će se održati od 24-30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Na prvoj sednici Saveta 59. Filmskih susreta, održanoj 7. maja u Beogradu za predsednicu Saveta izabrana je Svetlana Kitić. Članovi Saveta u ime Grada Niša su Jelena Živadinović, Marija Ćirić i Jelena Tomić, dok su u ime Udruženja filmskih glumaca Srbije izabrani Rastko Janković, Viktor Savić, Petar Benčina i Fuad Tabučić. Član Saveta, po funkciji, je i direktor Niškog kulturnog centra i Festivala, Srđan Savić.

Ovogodišnju selekcionu komisiju čine Dejan Dabić urednik filmskog programa NKC, Rastko Janković predsednik UFGS i Srđan Savić direktor NKC.

Prijava filmova za učešće na 59. Festivalu trajaće od 15. maja do 15. juna 2024. godine. Od filmske ponude koju selekciona komisija bude razmatrala, u određenoj meri zavisiće i kvalitet takmičarskog dela manifestacije.

No, nadaleko je čuvena gledalačka posvećenost niške publike, koja ne napušta projekcije ni po lošem vremenu, ni zbog kojeg lošeg filma, pa je za očekivati da posećenost bude onakva kakvu je imao prethodni festival.

„Prošlogodišnji Festival je prošao u znaku gledalaca. Prvi put sam osetio da je niška publika stala uz festival, bez obzira na sve probleme, bez obzira na sve komentare ideološke, političke, sociološke, kakve god, publika je svih sedam večeri, sem jedne kada je padala kiša, bila na Letnjoj pozornici. Svake večeri imati pod vedrim nebom po tri hiljade gledalaca, je konstanta kojom se ne može pohvaliti ni Festival u Puli“, rekao je Dejan Dabić gostujući u popodnevnom programu RTV Belle amie.

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“ – Niš je jedinstvena manifestacija filmske umetnosti koja isključivo vrednuje kreativni rad filmskih glumaca. Festival je startovao davne 1966. na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije i Grada Niša kao suosnivača.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas