Početna » Milioni evra oprani kroz nekretnine: MUP uhapsio braću iz Niša, članove organizovane kriminalne grupe [FOTO+VIDEO]

Milioni evra oprani kroz nekretnine: MUP uhapsio braću iz Niša, članove organizovane kriminalne grupe [FOTO+VIDEO]

0

M. L. (1977) iz Niša uhapšen je zbog sumnje da je, kao vođa organizovane kriminalne grupe, učestvovao u pranju 13 miliona evra, zarađenih kroz teške krađe i razbojništva u inostranstvu. Protiv njegovog brata, takođe inicijala M. L. (1980), biće podneta krivična prijava, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su M. L. (1977) iz Niša zbog sumnje da je počinio krivično delo pranje novca, navodi se u saopštenju MUP-a.

Foto: MUP Srbije

Policija će, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca, podneti krivičnu prijavu protiv brata uhapšenog, M. L. (1980), organizatora organizovane kriminalne grupe i još šest osoba, članova ove grupe, koji se nalaze u pritvoru.

“Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa delovala sa ciljem da lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocene automobile, prikrije nezakonito poreklo imovine koja je pribavljena kriminalnom delatnošću pripadnika grupe u dužem vremenskom periodu”, ističe MUP.

Foto: MUP Srbije

U periodu od 2006. do 2023. godine, pripadnici ove kriminalne grupe izvršavali su razbojništva i teške krađe u inostranstvu, otuđujući imovinu i pribavljajući protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od najmanje 13.000.000 evra u vidu skupocenih satova, nakita, dijamanata i drugih vrednih predmeta.

“Osumnjičeni pripadnici grupe vršili su prenos imovine i lažno prikazivali činjenice prilikom polaganja gotovine u poslovnim bankama, kupovali i prodavali devize, kao i sticali imovinu, uključujući stambeno-poslovni objekat u Nišu sa 16 stambenih jedinica, poslovnom jedinicom i 18 garažnih mesta, dve stambene jedinice u Nišu, sedam apartmana na Kopaoniku i dva apartmana u Grčkoj, ukupne vrednosti oko 1.300.000 evra u trenutku sticanja”, objašnjava MUP u saopštenju.

Foto: MUP Srbije

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na teritoriji grada Niša, pronađena je i oduzeta poslovna dokumentacija, skupoceni ručni sat, veća količina novca u evrima i švajcarskim francima, kao i drugi predmeti važni za krivični postupak.

Osumnjičenom M. L. (1977) određeno je zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden u nadležno tužilaštvo, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas