Početna » Energetska obnova škole “Stefan Nemanja” – veliki projekat vredan 53 miliona dinara

Energetska obnova škole “Stefan Nemanja” – veliki projekat vredan 53 miliona dinara

0

Radovi na energetskoj sanaciji jedne od najvećih osnovnih škola u Nišu, Osnovne škole “Stefan Nemanja”, započeli su ove nedelje. Projekat obuhvata zamenu stolarije, obnovu fasade, sanaciju krovnog pokrivača i zamenu rasvete, a sve s ciljem poboljšanja uslova za rad i postizanja veće energetske efikasnosti.

Direktorka škole, Aleksandra Projović, izrazila je nadu da će deo radova biti završen do početka školske godine u septembru, kako bi učenici mogli bezbedno da pohađaju nastavu. Škola, koja ima oko 1.270 učenika, godinama je imala problem s ispucalom fasadom i neefikasnom stolarijom, zbog čega je ova sanacija od ključnog značaja.

Ukupna vrednost projekta iznosi 53 miliona dinara, od čega je 30 miliona obezbedilo Ministarstvo energetike, dok je preostalih 23 miliona dinara finansirao Grad Niš. Radove izvodi niška firma “Sib invest”, a planirani rok za završetak je 150 dana.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, najavila je da će sledeća škola koja će se rekonstruisati biti Osnovna škola “Bubanjski heroji”, za koju je ugovor o energetskoj sanaciji potpisan juče u Ministarstvu rudarstva i energetike. Ovaj projekat je deo šireg plana ulaganja u obrazovne ustanove, u okviru kojeg je u poslednje četiri godine rekonstruisano jedanaest ustanova, uključujući šest škola i pet vrtića.

 

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Ulaganje u objekte gde su naša deca predstavlja ulaganje u budućnost. Mi smo za ove četiri godine uložili sredstva u šest škola, a ovo je treća u kojoj radimo energetsku efikasnost zajedno sa ministarstvom. Juče smo potpisali ugovor za energestku efikasnost OŠ „Bubanjski heroji“. Tu su i pet vrtića. Jedanaest ustanova smo uspeli da rekonstruišemo. Kada ulažete u objekte u kojima su naša deca to znači da ulažete u budućnost”, rekla je gradonačelnica Sotirovski.

Direktorka Projović napomenula je da će, ukoliko radovi ne budu završeni do septembra i ukoliko budu ugrožavali bezbednost učenika, biti promenjena dinamika nastave. Ona je takođe dodala da bi postojeća, očuvana stolarija mogla biti upotrebljena u nekoj od seoskih škola u okolini Niša, gde je manji broj učenika.

Ova energetska sanacija predstavlja veliki korak ka poboljšanju uslova za rad u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja”, čime će se značajno uštedeti energija i povećati udobnost za učenike i nastavnike.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas