Početna » Podrška protestu protiv Rio Tinta: „Nišlije da se pitaju“ poziva na masovno okupljanje

Podrška protestu protiv Rio Tinta: „Nišlije da se pitaju“ poziva na masovno okupljanje

0

U ime udruženja građana „Nišlije da se pitaju“, prof. dr Tamara Milenković-Kerković i dr Andrej Mitić izrazili su čvrstu podršku „Narodnom protestu protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma“ koji će se održati u Nišu 9. avgusta u 19 časova, ispred Gradske kuće.

„Smatramo da je protest u Nišu imperativni nalog trenutka, imajući u vidu celokupan kompleks pitanja koja, u vezi sa nelegitimnim pokušajem nametanja iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije, direktno krše Ustavom zagarantovana prava građana Srbije“, stoji u saopštenju koje su potpisali Milenković-Kerković i Mitić.

Oni upozoravaju na ekološke rizike koje donosi planirano iskopavanje litijuma.

„Zbog ogromnih ekoloških rizika, litijum se nigde na svetu ne iskopava i ne prerađuje iz čvrstih stena u naseljenom, i to poljoprivrednom području“, navode potpisnici saopštenja.

Dodaju da bi namera srpske vlasti da sprovede ovaj projekat mogla da dovede do ekološke devastacije i ugrozi zdravlje i bezbednost građana.

„Svi građani Srbije su ugroženi ovim projektom režima za račun predatorskog korporativnog kapitala sa neprihvatljivom reputacijom. Tako građani postaju taoci jedne duboko antidemokratske vlasti koja je kolonizovala sopstveni narod“, kažu Milenković-Kerković i Mitić.

U saopštenju se dalje naglašava da poslednje insinuacije o razmerama „bahate litijumske groznice režima“ koja uključuje i region Niša ukazuju na to da vlast ima nameru da celu Srbiju isporuči zarad produžetka svoje vlasti.

„To nećemo dopustiti. Litijumski kartel, koji je u nastajanju u Srbiji i koji želi da na autoritaran način, izvan demokratske legitimacije nasilno ugrozi živote građana Srbije, i budućnost naše dece, mora biti u korenu sasečen“, poručuju oni.

Foto: “Nišlije da se pitaju”

 

„Zato podržavamo proteste širom Srbije i pozivamo sve Nišlije da dođu na ovaj protest. Mi ćemo tamo biti prisutni u punom profesionalnom i građanskom kapacitetu. To je naša dužnost i obaveza“, zaključuju prof. dr Tamara Milenković-Kerković i dr Andrej Mitić u saopštenju.

Protest protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma u Nišu očekuje se kao značajan događaj u borbi za očuvanje životne sredine i prava građana, sa pozivom na široku podršku i prisustvo.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas