Početna » Danas je Sveti Pantelejmon. Mitropolit niški Arsenije predvodio obred rezanja kolača [VIDEO]

Danas je Sveti Pantelejmon. Mitropolit niški Arsenije predvodio obred rezanja kolača [VIDEO]

Kult Svetog Pantelejmona u Nišu živi od Nemanjića do danas

0

U predvečerje praznika Svetog Pantelejmona, mitropolit niški Arsenije predvodio je tradicionalni obred rezanja kolača ispred Crkve Svetog Pantelejmona. Početak obeležavanja slave ove niške opštine okupio je brojne vernike, predstavnike Gradske opštine Pantelej i grada Niša, brojne goste, ali i dosadašnje predsednike ove opštine.

Svečani deo proslave završio se dodelom priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima i  kulturno-umetničkim programom.

Foto: Glas juga

Predsednik Gradske opštine Pantelej, Dragan Pavlović, istakao je značaj dvadesetogodišnjeg postojanja opštine. Naglasio je da su brojni izazovi pratili njen razvoj. On je posebno naglasio važnost jedinstva i zajedništva među predstavnicima lokalne samouprave.

“Večeras nije mali događaj. Dvadeset godina postojanja opštine je značajan jubilej. Kogod je bio u lokalnoj samoupravi, a posebno u gradskim opštinama, zna da nije lako izdržati dvadeset godina. Bilo je tu i turbulentnih vremena i onih lepših, ali znamo da je život sa talasima znak vitalnosti. Oni koji su među nama lekari znaju da ravna linija znači kraj.”

Pavlović je takođe naglasio važnost dobre saradnje sa gradom Nišom, što je rezultiralo brojnim infrastrukturnim projektima.

Dragan Pavlović, predsednik GO Pantelej

“Gradska opština Pantelej imala je izuzetnu saradnju sa gradom Nišom u prethodne četiri godine, što je rezultiralo brojnim infrastrukturnim projektima koji su rešeni nakon dugog niza godina. Imamo dobru osnovu da nastavimo sa dobrim radom, da završimo započete projekte, održavamo one koji su završeni, i da realizujemo nove ideje.”

Obraćajući se prisutnima, mitropolit niški Arsenije je podsetio na istorijski značaj kulta Svetog Pantelejmona u Nišu.

Foto: Glas juga

 

“Večeras proslavljamo veliki praznik Svetog Pantelejmona. Uznesli smo molitve Gospodu i njegovom ugodniku Svetom Pantelejmonu, da svojim molitvama zaštiti ne samo građane opštine Pantelej, već i čitav naš grad, jer je kult Svetog Pantelejmon veoma razvijen u Nišu još od nemanjićkih vremena.”

Vladika je istakao važnost Svetog Pantelejmona kao iscelitelja i zaštitnika, čije ime se često pominje u isceliteljskim molitvama u crkvi.

“Sveti Pantelejmon, veliki iscelitelj tokom svog zemaljskog života, ali i nakon svoje smrti, svojim životom je proslavio Gospoda, a Gospod je proslavio njega. Njegovim molitvama generacije i generacije hrišćana, koji mu prilaze s verom i ljubavlju, dobijaju isceljenje.”

Foto: Glas juga

Prema istorijskim izvorima, sveti Simeon Mirotočivi, poznatiji kao Stefan Nemanja, izgradio je Crkvu Svetog Pantelejmona na mestu gde se danas nalazi današnja crkva. Od tada, kult Svetog Pantelejmona, čije ime znači „sve milostivi“, nastavlja da raste i okuplja vernike, podsetio je mitropolit niški.

Kult Svetog Pantelejmona veoma je razvijen u pravoslavnim pomesnim crkvama širom sveta, uključujući Rusku crkvu, Grčku crkvu i Svetu Goru, gde se nalazi jedan od najvećih hramova posvećen Svetom Pantelejmonu. Na današnji dan, vernici se mole za blagostanje, napredak, zdravlje i mir, ne samo za Niš, već i za čitavu planetu.

Foto: Glas juga

Veruje se da je dobro je započeti neki posao ili krenuti na put

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije, a postoje mnogi zapisi o njegovim čudotvornim izlečenjima.

Veruje se da Sveti Pantelejmon blagosilja svaki rad obavljen na današnji dan, a posebno se preporučuje započinjanje putovanja.

Sveti Pantelejmon, rodom iz Nikomidije, bio je hrišćanin i lekar poznat po svojim isceliteljskim moćima. Izlečio je slepog čoveka, što je izazvalo ljubomoru drugih lekara i dovelo ga pred cara Maksimijana. Iako je bio mučen, Bog je svakom prilikom izbeljivao svetitelja, koji je na kraju postradao 304. godine.

Njegove mošti čuvaju se u manastiru Hilandar i nekoliko crkava u Beogradu. Sveti Pantelejmon, poznat kao zaštitnik medicine i farmacije, slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

Danas je posebno povoljan dan za započinjanje novih poslova ili putovanja. Takođe, u Srbiji, gde se svetitelj ne slavi često kao krsna slava, običaj je da se nepoznati ljudi koji se sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama čestitaju i izljube, verujući da su rođaci.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas