Početna » Festival “Preobraženjsko pojanje” u Nišu: “Dijalekti južne Srbije su naše jezičko blago”

Festival “Preobraženjsko pojanje” u Nišu: “Dijalekti južne Srbije su naše jezičko blago”

0

Pod šarenilom predmeta narodne radinosti, uz zvuke izvorne narodne pesme i bogatstvo dijalekata iz svih krajeva jugoistočne Srbije, održan je Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje”. Ovaj jedinstveni događaj, posvećen očuvanju jezičkog nasleđa, ove godine dodatno je uveličao 145 godina postojanja Biblioteke „Stevan Sremac” u Nišu, jednog od najstarijih kulturnih institucija u regionu.

Tokom dva festivalska dana, posetioci su imali priliku da uživaju u tradicionalnom „Niškom večeru”, koje je unelo duh starih niških dvorišta i običaja, a ove godine posebni gosti na kafi kod Slavke i Miže bili su Zoran Đorđević – Kisi i Minja Ilijeva. Dodeljena su i prestižna priznanja, uključujući nagradu „Ranka Ranđelović” za književno stvaralaštvo na staroniškom gradskom govoru, koja je ove godine pripala Dragoslavu Petkoviću – Petku Nišavcu, čime je njegov rad na očuvanju autentičnog niškog govora dodatno vrednovan.

Festival je, pored svečane atmosfere, bio prilika za dodelu nagrada i priznanja u kategorijama poezije i proze, kao i za predstavljanje dve nove knjige pisane na dijalektu. Posebno je emotivna bila dodela posthumnog priznanja „Reč baštine” Dragoslavu Maniću Forskom za njegov izuzetan doprinos očuvanju lužničkog govora i književnog stvaralaštva na dijalektu.

Foto: Narodna biblioteka Stevan Sremac Niš

Govoreći o značaju festivala, državni sekretar u Ministarstvu kulture Dejan Antić naglasio je važnost očuvanja kulturnog identiteta i tradicije, ističući da su dijalekti južne Srbije pravo jezičko blago.

„Srpski narod ima bogato kulturno i istorijsko nasleđe, a među njima je i naš jezik, koji obiluje dijalektima, posebno na jugu Srbije. Podržavanjem narodnih dijalekata, mi zapravo podržavamo i negujemo našu kulturno-istorijsku baštinu”, istakao je Antić.

Festival su organizovali Društvo umetnika „Svetionik”, Niški pesnički krug, Udruženje građana „Javne manifestacije” i Narodna biblioteka „Stevan Sremac”, koji su kroz ovaj događaj još jednom pokazali značaj očuvanja narodnog govora i kulturnog identiteta regiona.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas