Početna » Tribina o filmu u obrazovanju na „Festivalu diplomskog filma“: Gde je film u školama?

Tribina o filmu u obrazovanju na „Festivalu diplomskog filma“: Gde je film u školama?

0

U okviru četvrtog izdanja „Festivala diplomskog filma“, u sali Studentskog kulturnog centra u Nišu održana je tribina pod nazivom „Film u visokom obrazovanju – na akademijama i drugim fakultetima“. Rasprava se usmerila ka ključnom pitanju: Zašto je filmska umetnost zapostavljena u osnovnim i srednjim školama, uprkos njenom velikom uticaju?

Film je zastupljen na pojedinim visokoškolskim ustanovama koje imaju smerove vezane za književnost, medije i umetnost, ali je u nižim nivoima obrazovanja marginalizovan. O ovoj temi govorio je Srđan Savić, filmolog i direktor Niškog kulturnog centra (NKC).

„Za razliku od drugih umetnosti, film je u osnovnom i srednjem obrazovanju potisnut. Iako se povremeno pominje u okviru predmeta likovnih umetnosti, izučava se samo površno. Zbog toga studenti dolaze na fakultete sa vrlo oskudnim znanjem iz ove oblasti“, istakao je Savić. On je naglasio da film, kao jedna od najuticajnijih umetnosti, zaslužuje više pažnje u obrazovnom sistemu.

Milan Nikodijević, scenarista i reditelj, koji predaje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, osvrnuo se na problem nedovoljne pripremljenosti studenata koji se upisuju na filmske akademije.

„Mladi dolaze na fakultet sa mnogo rupa u znanju o filmu, iako imaju volju. U većini škola ne postoji predmet koji bi ih uvodio u filmsku umetnost, što ih ostavlja nepripremljenima kada se upuste u svet filma“, rekao je Nikodijević. On je apelovao na Ministarstvo prosvete i kulture da uvede sistematski pristup uvođenju filma u obrazovne programe.

Marija Vujović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Nišu, ukazala je na pozitivne primere korišćenja filma kao edukativnog sredstva. Ona i njen tim koriste dokumentarne filmove kao sredstvo motivacije i podučavanja svojih studenata na master programu.

„Naš cilj je da edukujemo buduće nastavnike kako bi koristili dokumentarni film u nastavi. Kroz film mladi se podstiču da se otvore i razgovaraju o ozbiljnim i kontroverznim temama“, rekla je prof. Vujović.

Tribina je otvorila važna pitanja o statusu filmske umetnosti u obrazovnim ustanovama, a zaključci upućuju na potrebu za većom integracijom filma u školski program.

Drugo takmičarsko veče „Festivala diplomskog filma“ biće održano večeras u 20:30 u dvorištu Banovine, dok će sutra biti prikazana dva filma u revijalnom programu i dodeljene nagrade. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Pročitajte još…

Festival diplomskog filma u Banovini: Najbolje iz filmskih akademija bivše Jugoslavije na jednom mestu

Ostavite komentar

logo glas juga b

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas