Početna » Komunalna milicija: Drastično smanjen broj prekršaja zahvaljujući „Oko sokolovo” [VIDEO]

Komunalna milicija: Drastično smanjen broj prekršaja zahvaljujući „Oko sokolovo” [VIDEO]

0

U poslednjih nekoliko meseci, broj prekršaja u vezi sa nepropisnim parkiranjem na ulicama našeg grada znatno je opao zahvaljujući sistemu „Oko sokolovo”. Ovaj napredni sistem beleženja prekršaja doneo je rezultate, a prema rečima načelnika Komunalne milicije, Dejana Kovačevića, građani su sve više svesni prisustva kamera i prilagođavaju svoje ponašanje.

 

Dejan Kovačević, načelnik Komunalne milicije

„Na početku rada sistema ‘Oko sokolovo’, beležili smo oko 1.000 prekršaja na dnevnom nivou. Sada je taj broj značajno smanjen, na oko 200-300 prekršaja dnevno, od čega je 100-150 vezano za nepropisno parkiranje. To znači da se broj prekršaja smanjio za 7-8 puta”, izjavio je Kovačević.

Kovačević dodaje da su to jasni pokazatelji da je smanjena gužva u saobraćaju. Procena je da u Nišu ima oko 4.000 parking-mesta, a registrovanih automobila oko 80.000.

Prohodnost saobraćaja, posebno u jutarnjim i popodnevnim špicima, sada je mnogo bolja nego pre uvođenja „Oko sokolovo”.

Kovačević je naglasio da su građani pokušavali na razne načine da izbegnu prekršaje.

„Naši sugrađani pokušavaju da prevare sistem tako što prikrivaju tablice ili stavljaju lutke na sedišta sa maskama, kako bi izgledalo da je vozač u vozilu. Međutim, to im ne prolazi kod ‘Oka sokolova’ jer se jasno vidi da li je u pitanju lutka ili stvarna osoba”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, najčešći prekršaji tokom letnjih meseci uključuju buku, remećenje kućnog reda u stambenim zgradama, prekoračenje radnog vremena i dozvoljenog vremena za emitovanje muzike u ugostiteljskim objektima, kao i izvođenje pasa na javne površine.

„Kazne za ove prekršaje, uključujući i nepropisno parkiranje, iznose 5.000 dinara za fizička lica, što je propisano zakonom”, objasnio je Kovačević.

Na pitanje o broju komunalnih milicionara na terenu, Kovačević je rekao da trenutno nemaju dovoljan broj, ali da rade na rešavanju ovog problema.

„Prošle godine dobili smo saglasnost od Komisije vlade Republike Srbije da zaposlimo 36 komunalnih milicionara. Izabrali smo 34 kandidata, dok su 13 već prošli obuku i počeli da rade. Preostala 23 milicionara trebalo bi da odu na obuku krajem septembra ili početkom oktobra”, naveo je Kovačević i dodao da ukupno imaju 70 komunalnih milicionara.

Komunalna milicija nastavlja da radi na unapređenju saobraćajne situacije u gradu i podizanju svesti građana o važnosti poštovanja propisa, zaključio je Kovačević.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Pročitajte još…

Kamere i dronovi protiv divljih deponija u Nišu. Najavljene oštre kazne za nelegalno odlaganje otpada

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas