Početna » Inicijativa Kreni-promeni nejasna, besplatni udžbenici u planu za sledeću godinu [VIDEO]

Inicijativa Kreni-promeni nejasna, besplatni udžbenici u planu za sledeću godinu [VIDEO]

0

Predsednik Skupštine Grada Niša, Igor Novaković, saopštio je da inicijativa „Kreni-promeni“ za obezbeđivanje đačke pomoći i besplatnih udžbenika neće biti razmatrana na narednoj sednici Skupštine jer nije u skladu sa poslovnikom Skupštine. Predlog ne sadrži sve elemente propisane poslovnikom, pa prema Novakovićevim rečima nije bilo moguće da se razmatraju u formi u kojoj Skupština grada donosi odluke.

Inicijativa je nejasna, rekao je Novaković i dodao da različiti zakoni regulišu narodnu/građansku inicijativu drugačije.

„Odbornici liste ‘Kreni-promeni’ ostavili su predlog da se na prvoj narodnoj sednici Skupštine grada Niša na dnevni red uvrsti odluka o dodeli đačke pomoći porodicama sa decom školskog uzrasta na teritoriji grada, kao i odluka o dodeli besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola na teritoriji Niša za školsku 2025/2026. godinu. Kako predlozi nisu izrađeni u skladu sa poslovnikom Skupštine grada Niša, s obzirom na to da ne sadrže sve elemente propisane poslovnikom, nije bilo moguće da se isti predlozi razmatraju u formi u kojoj Skupština grada donosi odluke. Ukoliko svoju inicijativu žele da urede u skladu sa Zakonom mi smo voljni da izađemo u susret, radi se o ideji koja je i naša i mi smo tu komplementarni“ , izjavio je Novaković.

On je podsetio da su prethodnih godina na osnovu odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom iz budžeta grada Niša izdvojena značajna sredstva.

„Prema izveštaju iz 2023. godine, grad je iz budžeta izdvojio više 270 miliona, a od 2024. godine do danas 161.430.000 dinara. Cena udžbenika je oko 200 miliona dinara, dok je grad u poslednje dve godine izdvojio oko 450 miliona dinara za porodice sa decom“, rekao je Novaković.

Novaković je dodao da su ostvarena prava na pakete za đake prvake, besplatnu užinu, regulisanje troškova ishrane, produženi boravak, pomoć za nabavku udžbenika za đake čiji su roditelji ili jedan od roditelja osoba sa invaliditetom. Takođe su ostvarena prava na jednokratnu pomoć za prvo dete, naučnu pomoć za nezaposlene porodice, blizance, trojke, četvorke, kao i novorođenčad.

“Inicijativa je dobra, ali želim da napomenem da je već predstavljena u ekspozeu gradonačelnika Niša na konstitutivnoj sednici i da je u planu da uskoro bude na dnevnom redu sednice Skupštine grada Niša. Pozdravljamo svaku konstruktivnu inicijativu, međutim, smatramo da se ovde radi o pokušaju sticanja jeftinih političkih poena. U ekspozeu gradonačelnika jasno je naglašeno da će udžbenici za školsku 2025/2026. godinu biti besplatni, u skladu sa budžetom.”

Gradonačelnik Niša, Dragoslav Pavlović, potvrdio je da su besplatni udžbenici za školsku 2025/2026. godinu deo plana.

Dragoslav Pavlović, gradonačelnik Niša

„Mi smo voljni da sagledamo svaku inicijativu naših sugrađana i naravno podržimo ono što je dobro i smisleno. Mora se reći da je ta inicijativa trenutno bespredmetna, jer smo već ranije govorili o tome da smo osmislili plan da u narednoj godini izdvojimo sredstva za nabavku udžbenika. Teško je govoriti o stvarima dok se ne izračunaju, a najvažniji je budžet. Ne želimo da ugrozimo budžet na bilo koji način“, izjavio je Pavlović.

Gradonačelnik je kazao da su u planu besplatni udžbenici, ali da je najpre potrebno izvršiti rebalans budžeta za 2024. godinu i pripremiti budžet za 2025. godinu.

„Planirali smo i nadamo se da ćemo uspeti da realizujemo besplatne udžbenike, jer to je važno zbog naše dece i roditelja. Inicijativa ‘Kreni-promeni’ je dobra, ali je već predstavljena i nije neophodno da bude ponovo tema na dnevnom redu“, zaključio je Pavlović.

Prema rečima gradonačelnika i predsednika Skupštine, Skupština grada Niša ostaje otvorena za sve dobre inicijative i konstruktivne predloge, za dijalog kako bi svi zajedno unapređivali mere koje će na adekvatan način zadovoljiti potrebe i rešavati probleme građana.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas