Početna » Aleksinački igrano-dokumentarni film “Voda – Poslednji dani pukovnika Rajevskog” dobitnik Saveza novinara Rusije (VIDEO)

Aleksinački igrano-dokumentarni film “Voda – Poslednji dani pukovnika Rajevskog” dobitnik Saveza novinara Rusije (VIDEO)

0
Igrano-dokumentarni film “Voda – Poslednji dani pukovnika Rajevskog” u režiji Gorana Erčevića iz Aleksinca dobitnik specijalne nagrade Saveza novinara Rusije na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Linija fronta“, a u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.

“Moram da iskažem ogromno zadovoljstvo, jer je naš film bio u konkurenciji oko 400 radova iz 11 zemalja i da je ovo prvi međunarodni festival za koji je selektovan, a nadamo se ućešću na još desetak festivala naredne godine”, kazao je producent Miloš Paović.

Film je nastao u koprodukciji “Laki produkcije” iz Aleksandrovca i Aleksinačkog pozorišta “Duka Jovanović”, po scenariju Slobodana Cenca i u režiji Gorana Erčevića. Sniman je i produciran od 2016. do 2023, a premijera je organizovana 5. juna 2023. u Aleksincu povodom Dana opštine, a beogradska premijera je bila 17. novembra (na dan rođenja pukovnika Rajevskog) u Ruskom domu. Inače, produkcija je besplatno ustupila pravo na emitovanje filma Кulturno – prosvetnoj zajednici Кosova i Metohije i do sada je više puta emitovan za đake i studente u obrazovnim ustanovama širom naše južne pokrajine.

Naslovne uloge u filmu igraju Dejan Tončić, Vojin Ćetković, Branislav Trifunović i Snežana Кnežević. Pored njih se u igranim scenama pojavljuje još desetak glumaca.

Radnja filma prati poslednjih 16 dana života čuvenog ruskog dobrovoljca u Srpsko-turskom ratu 1876, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, čoveka po kojem je Lav Tolstoj napisao lik Vronskog iz Ane Кarenjine. Pukovnik Rajevski je poginuo u bici protiv turske vojske 20. avgusta 1876, godine (po starom kalendaru) odnosno 2. septembra (po novom) kraj sela Gornji Adrovac kod Aleksinca. Na mestu njegove pogibije sada se nalazi u narodu čuvena Ruska crkva.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas