Početna » Beogradski sindikat ponovo u Nišu [VIDEO]

Beogradski sindikat ponovo u Nišu [VIDEO]

Intervju uradio Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija.

0

Beogradski sindikat, srpski hip hop sastav iz Beograda, nastao je 21. marta 1999. godine. Njihove pesme često ukazuju na različite probleme u društvu i veličaju srpsku istoriju. Povodom svog 25. rođendana, ovaj sastav će održati koncert 23. juna na Niškoj tvrđavi.

Kako je bilo na koncertu u Banjaluci kojim ste započeli ovogodišnju turneju obeležavanja 25 godina rada Beogradskog sindikata?

Izuzetno smo zadovoljni koncertom i atmosferom u Boriku. Proslavu jubileja smo otvorili na najbolji mogući način u jednom od naših omiljenih gradova. Sad nastavljamo dalje punom parom!

U Nišu ste obeležili 24. rođendan, a do tada vas nije bilo punih 15 godina. Na radost Nišlija zakazan je i ove godine koncert. Kako je došlo do tog odabira, gde će biti održan i kada?

Pozvani smo od strane organizatora Old timer festa da nastupimo 23. juna na Niškoj tvrđavi. Izuzetno se radujemo ponovnom druženju sa Nišlijama. Prošli koncert u hali Čair bio je spektakularan. Mislim da će ovaj put biti još bolje, pogotovo što je otvoren prostor i početak leta.

Pesma “Teci reko” osvetljava deo zataškane istorije i bavi se jednom od najvažnijih tema srpskog naroda, genocidom nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), posebno Jasenovcem. Dostigla je preko tri miliona pregleda. Da li imate u planu neku novu pesmu sa sličnom tematikom iz srpske istorije?

Za sada nemamo ništa novo u planu tog tipa. Možda će biti nekih pesama koje će kritički preispitivati greške koje smo kao narod činili u prošlosti, a ponavljamo ih i danas. Kako u miru gubimo krvlju plaćenu slobodu zarad ličnog interesa i konformizma.

Prošlog meseca snimili ste pesmu “Od sada do veka, da svako se seća da večno se pamti, da bili su deca…” koju ste posvetili ubijenima u “Ribnikaru”. Kako je došlo do te ideje?

Pesma je nastala spontano, kao i sve druge naše važne pesme. Pala mi je na pamet ideja da semplujemo kompoziciju “Emocije” Andrije Čikića, jednog od dece nastradale u OŠ Vladislav Ribnikar. Naš producent DJ Silent je od toga napravio matricu i poslao mi je dok sam prolazio pored hrama Svetog Save. Seo sam na klupu i napisao refren za pesmu i moju strofu. Kasnije sam pesmu dovršio sa Darkom, pa smo je u dogovoru sa roditeljima nastradale dece objavili na godišnjicu tragedije.

Šta imate da poručite publici iz Niša i onima koji vas slušaju i prate?

Dođite na koncert na tvrđavi da zajedno pokidamo “sindikalni trening”. Svima želim puno zdravlja i sreće. Ostanite zdravi, pre svega, u glavi!

Old Timer Fest: Biće to legendarna noć – obezbedite svoju ulaznicu na vreme!

Izvor: Srpska istorija

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas