Početna » Bivši ukrajinski obaveštajac osuđen u Srbiji: Naumovu godinu dana zatvora

Bivši ukrajinski obaveštajac osuđen u Srbiji: Naumovu godinu dana zatvora

0
Viši sud u Nišu je danas prvostepenom presudom osudio na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela pranja novca nekadašnjeg ukrajinskog državljanina i obaveštajca Andrija Naumova.

On je 7. juna prošle, 2022. godine pokušao da na Graničnom prelazu Preševo pređe iz Srbije u Severnu Makedoniju vozilom u kojem je bilo 592.000 evra, 120.000 dolara i dva smaragda, piše Beta.

Naumovu je izrečena i novčana kazna od 200.000 dinara i petogodišnja zabrana ulaska u Srbiju po izdržavanju zatvorske kazne. Biće mu oduzet sav zaplenjeni novac i smaragdi, kao i nov BMW kojim je putovao.

Naumovljevi advokati Vladimir Đukanović, Milan Petrović i Edvin Prelić najavili su žalbe na presudu jer dokazi ukazuju da on nije ni mogao da u Srbiji počini krivično delo pranja novca.

Obrazlažući presudu, predsednik sudskog veća Aleksandar Teodosić je kazao ;da je Naumov osuđen na zatvorsku kaznu zbog krivičnog dela pranja novca, pošto novac nađen u njegovom automobilu potiče iz kriminalnih delatnosti.

Advokat Teodosić je kazao da je odbrana pokušala da dokaže da je mešutim to novac koji su otac, tašta i svastika pozajmili okrivljenom, ali ukupan iznos tih pozajmica ne dostiže sumu nađenu u automobilu.

On je podsetio da je ukupan iznos pozajmica 588.000 evra, a u automobilu je bilo i 120.000 evra čije poreklo niko nije pokušao da opravda.

„Po zahtevu Višeg javnog tužilaštva u Viši sud je iz Ukrajine stigla potvrda da se protiv Naumova vodi postupak zbog nekoliko krivičnih dela, što je za sud bio dovoljan dokaz da novac potiče iz kriminalnih delatnosti“, rekao je Teodosić.

Naveo je da je sudsko veće uzelo u obzir da okrivljeni nije ranije osuđivan, njegovo držanje pred sudom i porodične prilike.

„S obzirom na vreme do sada provedeno u pritvoru, on će izaći iz zatvora za dva meseca“, rekao je Teodosić.

Naumov je na suđenju rekao da je novac nađen u njegovom vozilu legalno stečen u Ukrajini i kao dokaz ove svoje tvrdnje dostavio potvrdu iz poreske uprave o prihodima Vadima Fridmana koji je njegovom ocu pozajmio 530.000 evra za otvaranje novog televizijskog kanala, ali da je njegov otac zbog rata odustao od toga i novac dao njegovoj supruzi Ani Ravenko za kupovinu kuće u Istanbulu.

Pošto je u Srbiji saopšteno da je uhapšen, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je Naumovu oduzeo čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom.

Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao dan pred početak ratnih sukoba.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas