Početna » Boem sa Nišave o kome pričaju drugi

Boem sa Nišave o kome pričaju drugi

1

Rade Vučković Niški, jedan od najpoznatijih i najuticajnijih ličnosti romske zajednice, nedavno je izdao svoju najnoviju knjigu pod nazivom “Boem sa Nišave”, predstavljenu upravo na Svetski dan Roma. Vučković je otkrio da je knjigu napisao slučajno, inspirisan susretom sa bivšim rektorom prof. dr Radoslavom Bubnjem.

Rade Vučković Niški

“Prvo je reagovao on, a zatim i svi ostali za njim. U knjizi su svoje tekstove podelili svi moji prijatelji, kako iz Niša tako i iz okolnih zemalja”, izjavio je Rade, koji je rasuti talenat i jedan od najistaknutijih Roma u regionu.

Rade Vučković rođen je 1951. godine u selu Kamenica kod Niša, u siromašnoj romskoj porodici. Odrastao je uz blizanca i suočavao se s teškoćama života kao siromašno dete u romskoj zajednici. Međutim, njegova upornost i talenat nisu mu dozvolili da ostane običan muzikant; nastavio je sa obrazovanjem i usavršavanjem kako bi postao priznat muzičar, pisac, kompozitor i novinar.

Nakon dugogodišnjeg rada i truda, stekao je status samostalnog umetnika, a 1989. godine dobio je prestižnu nagradu, postavši tako prvi Rom proglašen kompozitorom godine u bivšoj Jugoslaviji. Jedan od njegovih najvećih hitova, “O, NE NE DOLAZI U MOJ SAN”, izveden od strane lokalnog izvođača Bobana Zdravkovića, postigao je veliki uspeh.

“U proteklih 44 godine, komponovao sam oko 2.500 pesama i sarađivao sa vrhunskim tekstopiscima kao što su Stevica Spasić, dr Radmila Todorović, Zoran Matić, Jovica Nedeljković, Radmila Mudrinić i mnogi drugi.”

Njegov doprinos romskoj zajednici nije stao samo na polju umetnosti; angažovao se i u obrazovanju svojih sunarodnika, stavljajući veći deo svog profesionalnog rada u službu unapređenja njihovog položaja.

Rade Vučković Niški dobitnik je i priznanja Svetske organizacije Roma i to zlatne plakete koja ovo priznanje dodeljuje istaknutim romskim aktivistima.

U javnosti se često ističu imena poznatih Roma poput Jovana Damnjanovića, predsednika Svetske organizacije Roma, ili muzičara kao što su Svetislav Jovanović, Džej Ramadanovski, Šaban Bajramović, ali i mnogi drugi. Međutim, i pored njihovog doprinosa u različitim oblastima, često se zaboravlja bogatstvo i raznovrsnost romske zajednice, koja obuhvata ne samo umetnike, već i naučnike, sportiste, filmske zvezde i mnoge druge inspirativne pojedince.

1 komentar

Avatar
Slavica Vermeij 29. maj 2024. - 11:02

Dragi Rade ti si primer naciji ,,Ponosni smo na tebe !

Odgovor

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas