Početna » Bojanu Vasiću uručena nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Udaljavanje“

Bojanu Vasiću uručena nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Udaljavanje“

0
Nagrada „Branko Miljković“ uručena je danas Bojanu Vasiću za zbirku pesama „Udaljavanje“. U konkurenciji oko 100 pesničkih knjiga, koje čine celokupnu produkciju u 2022. godini, novi laureat jednog od najstarijih i najvažnijih priznanja za najbolju knjigu pesama danas je u Gradskoj kući dobio nagradu, koju je osvojio još u aprilu.

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ su činili predsednica dr Jelena Mladenović, Petar Matović i Miodrag Raičević. Oni su većinom glasova dodelili nagradu Vasiću, dok je Raičević glasao za zbirku poezije „Radio Itaka“ Saše Jelenkovića, što govori da je žiri imao dosta tešku odluku.

Laureat Bojan Vasić je istakao da će mu Branko Miljković uvek biti uzor, kao i mnogim mladima koji će biti fascinirani njegovim rečima i mislima.

Bojan Vasić

„Nagrada „Branko Miljković“ je jedna od najznačajnijih, ne samo pesničkih, nego i književnih nagrada u Srbiji. Jako je lepo što Grad Niš i dalje nakon više od 50 godina i dalje čuva tu nagradu. Nema svaki grad u Srbiji, čak ni Beograd nema pesničku nagradu sa ovakvim statusom. Na kraju krajeva nema svaki grad Branka Miljkovića, da bi imao ovakvu nagradu“, naveo je Bojan Vasić.

Ovo je treća pesnička nagrada koje Vasić dobija u kratko vreme i ističe da mu je to velika motivacija da nastavi da piše poeziju. Predsednica žirija Jelena Mladenović  se izvinila dobitniku nagrade Bojanu Vasiću što je toliko dugo čekao da mu nagrada bude uručena, jer je kako je rekla odluka doneta na proleće.

Nagradu koja se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa dodeljuje Grad Niš, a pesniku je ovogodišnje priznanje uručila većnica za kulturu Grada Niša Adriana Anastasov.

Ona je navela da prihvata kritiku članova žirija, ali navodi da je bilo tehničkih poteškoća sa Ministarstvom kulture i tehničkih stvari na koje Grad Niš i Niški kulturni centar, koji dodeljuju nagradu, ne mogu da utiču.

O piscu:

Bojan Vasić je rođen u Banatskom Novom Selu 1985. godine. Objavio je knjige pesama Srča (2009), Tomato (2011), Ictus (2012), 13 (2013), Detroit (2014), Volfram (2017), Toplo bilje (2019), Brid (izabrane pesme, 2021), Udaljavanje (2022), kao i roman Vlastelinstva (2022).

Dobitnik je nagrada „Mladi Dis“ i „Matićev šal“ za zbirku „Srča“, i nagrada „Miroslav Antić“ i „Vasko Popa“ za knjigu „Toplo bilje“.

Pesme su mu prevođene na slovenački, poljski, engleski, nemački i makedonski jezik. Piše književnu kritiku i član je Srpskog književnog društva. Živi u Pančevu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas