Početna » Dalibor iz Niša jede papričice koje su ljuće od suzavca (VIDEO)

Dalibor iz Niša jede papričice koje su ljuće od suzavca (VIDEO)

0

Suze, ali ne radosnice, potekle su Nišliji Daliboru Miloševiću kada je pojeo za mnogobrojne medije najljuću papričicu na svetu „Karolinu Riper“. Ove papričice uzgaja Živojin Antić iz Ćuprije na čijem je imanju nedavno održan „Super ljuti izazov“ na kome je pobednik upravo Dalibor iz Brzog Broda.

Krenuli su od sorte Bolivian reinbou, koja ima 2.000 skovila, ali nisu uspeli da stignu do Karoline riper od 2,2 miliona skovila, koja je upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao naljuća papričica na svetu. Takmičenje se završilo u devetom krugu, papričicom Trinidad moruga škorpion čokolend, koja ima oko 1,2 miliona skovila. Poređenja radi, papričice koje se koriste u svakodnevnoj upotrebi imaju oko 100.000 skovila.

„Ljubav prema ljutim papričicama je krenula od malena, jer u mojoj porodici svi jedu ljuto. Karolinu Riper sam probao prvi put pre tri četiri godine iz radoznalosti. Nisam imao posledice i tako sam i odlučio da se prijavim na takmičenje“, kazao je Dalibor.

 

„Na samom takmičenju nisam osećao nikakve probleme, blaga mučnina javila se tek kada je takmičenje prošlo“, rekao je Dalibor i dodao da ništa nije bilo strašno.

On je objasnio da je merna jedinica za ljutinu skovil, a vrednosti se kreću od nula do preko milion za najljuće paprike. Na takmičenju kaže nije stigao do najljuće papričice, ona je trebalo da se pojede u 15 krugu. Naš Nišlija pobedio je već u 11. Problema i zdravstvenih tegoba nije bilo na takmičenju, ali su za svaki slučaj bile prisutne medicinske ekipe.

„Ove neke papričice koje idu od 100 do 300 hiljada skovila su prijatne, otvaraju apetit. Na takmičenju se one jedu bez druge hrane i pića i to ume da bude drugačiji osećaj. Počinje plakanje, može da vas peče u ustima, želucu. Na takmičenju nema gašenja, ukoliko popijete mleko istog trenutka ste diskvalifikovani i za vas je kraj takmičenja. Ko poslednji ostane, on je pobednik“, rekao je Dalibor Niškim Vestima.

„Što više jedete ljuto, više vam se jede i više možete da pojedete. To ne mogu da vam objasnim. Kao i kod fudbala i to je stvar forme“, priča kroz osmeh Dalibor.

Kaže da se za takmičenja ne sprema, već voli ljuto, a papričice su mu svakog dana na jelovniku. One najljuće mu ne prijaju baš.Takmičenje je već nešto drugo, tada se javi želja za dokazivanjem, proradi adrenalin i vi možda malo više i rizikujete. Tada mu ljuto nije slatko. Najveće takmičenje održava se u Americi. Našem Nišliji je želja da se oproba i tamo, nada se i da je ostvari. Do tada Dalibor će ipak da se bavi svojom profesijom – muzikom, koja ponovo ima veze sa jelom i merakom.

Karolina riper je naljuća papričica na svetu, sa neverovatnih 2.200.000 toplotnih jedinica na Skolvilovoj skali. Za ljutinu ove paprike odgovorna je kapsaicin. Ova hemijska materija pokazuje različite rezultate u zavisnosti od okolnih uslova, a menja se i u zavisnosti od genetske strukturr biljke i mesta uzgoja. Osobe koje nisu navikle da konzumiraju ljutu hranu mogu imati problema s varenjem. Carolina reaper uzrokuje znojenje i suzenje očiju.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas