Početna » Dalibor Stevanović osuđen na 14 godina zatvora zbog pokušaja ubistva supruge. Davio je plastičnim vezicama na očigled deteta koje je vrištalo

Dalibor Stevanović osuđen na 14 godina zatvora zbog pokušaja ubistva supruge. Davio je plastičnim vezicama na očigled deteta koje je vrištalo

0

Dalibor Stevanović osuđen je danas na kaznu zatvora od 14 godina za pokušaj ubistva supruge, a pritvor mu je produžen do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne. Viši sud ga je osudio jer je dokazano da je Dalibor unapred isplanirao ubistvo bivše supruge Sandre Tanić, koje je pokušao da izvrši na podmukao način i iz niskih pobuda 12. novembra 2022. godine u zgradi gde ona živi na očigled njihovog petogodišnjeg deteta.

“Kriv je zato što je kobnog dana, u uračunljivom stanju, s umišljajem i na podmukao način, pokušao da liši života svoju bivšu suprugu, oštećenu Sandru, ali delo nije dovršio. Okrivljeni je bio svestan svog dela, hteo je njegovo izvršenje, i po oceni veća počinio je teško ubistvo u pokušaju”, rekla je sudija Aleksandra Mojašević Krstić prilikom izricanja presude.

Sudija je objasnila da je činjenica da je Dalibor kod sebe imao plastične vezice koje je upotrebio prilikom pokušaja ubistva dokaz da je zločin planiran.

“Oštećena nije očekivala napad i nije imala mogućnost za odbranu. Iz osećajnosti prema detetu dozvolila je da ga vidi otac van predviđenog termina, bez bilo kakve pomisli da će se nešto dogoditi”, kazala je sudija Mojašević Krstić i dodala da je Dalibor “lukavo i smišljeno odabrao momenat i način za napad.”

Sud je posebno cenio okolnost da je dete gledalo kako otac pokušava da mu ubije majku.

“To će sigurno na njega ostaviti određene posledice, ali s druge strane, to je bila srećna okolnost jer da nije bilo maloletnog deteta koje je vrištalo i dozivalo pomoć, pitanje je da li bi ona sada bila živa”, kazala je sudija Mojašević Krstić.

Sudija je odbacila kao opravdanje to što je Dalibor naveo da je tog dana video drugog muškarca u Sandrinom stanu i reagovao iz ljubomore.

“Ljubomoru koja ne ugrožava nečiji život možemo i nekako razumeti, ali ovakva ljubomora, kakvu je on pokazao, smatra se niskom pobudom. Iz svih ovih razloga sud je prihvatio kvalifikaciju Veća da se radi o pokušaju teškog ubistva”, istakla je sudija Mojašević Krstić.

Podsećamo, Dalibor je bivšu suprugu pozvao da mu dozvoli da uzme njihovog maloletnog sina van termina predviđenog za viđanje sudskom odlukom. Nakon što mu je predala dete i ušla u zgradu u kojoj živi, prišao joj je s leđa, najpre je stezao za vrat i gušio, a potom je pesnicama udarao po licu i glavi.

“Oštećena je pala na pod, a on je nastavio da je sa obe ruke steže za vrat i guši. Zatim je jednom rukom stezao za vrat, a pesnicom druge ruke udarao po licu. Posle toga joj je glavu udarao o pod, a zatim joj je oko vrata obmotao plastičnu vezicu i zatezao, zbog čega je oštećena izgubila svest”, objasnila je sudija Mojašević Krstić način na koji je počinjeno ovo monstruozno delo.

Njihovo maloletno dete izašlo je iz automobila, došlo do njih, sve vreme plakalo, vrištalo i udaralo oca kako bi pomoglo majci, govoreći “pusti mamu”. Komšije su čule dečaka kako vrišti, izašle iz svojih stanova i prema njihovim svedočenjima, zatekle Sandru kako nepomično leži dok ju je on stezao plastičnom vezicom oko vrata. Jedan stanar je odgurnuo Dalibora i tako spasio Sandru.

“Okrivljeni je ušao u automobil i pobegao s lica mesta, a komšija je makazama koje je doneo iz stana isekao plastične vezice oko vrata oštećene”, navela je sudija.

Sandra je zadobila prelom donje vilice i druge povrede koje su zbirno okarakterisane kao teške telesne povrede, kao i niz lakih povreda. Sandra je demantovala da je iko bio tog dana ispred njihovog stana. Rekla je da je poslednjih godinu dana Dalibor bio jako ljubomoran, da je ranije pretio da će nauditi prvo sebi, a potom i njoj i detetu, te da je dva puta prekršio zabranu prilaska.

Na prethodnim ročištima Stevanović je u obraćanju sudu rekao da se kaje i da mu je žao zbog svega što je uradio.
Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe Apelacionom sudu imaju i odbrana i tužilaštvo u roku od 15 dana od prijema sudske odluke.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas