Početna » Đedović Handanović u Trupalu kod Niša: Radovi na izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska u finalnoj fazi

Đedović Handanović u Trupalu kod Niša: Radovi na izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska u finalnoj fazi

0
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović najavila je  prilikom obilaska završnih radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, da će ovaj strateški važan projekat biti završen u prvim nedeljama novembra.

Đedović Handanović je, nakon obilaska gasne merno-regulacione stanice u mestu Trupale kod Niša i radnog sastanka sa izvođačima i drugim učesnicima u projektu, navela da je do sada izvedeno približno 98 odsto radova i da su oni ušli u finalnu fazu.

Prema njenim rečima, po završetku izgradnje ove gasne interkonekcije, koja se očekuje u prve dve nedelje novembra, krenuće se u pribavljanje neophodnih dozvola kako bi se obezbedilo da gasovod u narednim nedeljama postane operativan.

Ona je ukazala na to da Ministarstvo prati realizaciju ovog projekta na dnevnom nivou i da će tako biti do samog završetka, pri čemu je izrazila očekivanje da će snabdevanje prirodnim gasom ovim interkonektorom početi do kraja godine.

Ministarka je naglasila da je gasni interkonektor Srbija-Bugarska projekat od strateške važnosti za našu zemlju zbog diverzifikacije izvora snabdevanja gasom.

Prema njenim rečima, Srbija će sa ovom interkonekcijom, pored ruskog gasa koji je važan i stabilan izvor snabdevanja, imati mogućnost da se preko Bugarske poveže i sa gasom iz Azerbejdžana i LNG terminala u Grčkoj.

Đedović Handanović je rekla da su u toku pregovori sa kompanijom iz Azerbejdžana i da do kraja novembra očekuje potpisivanje Memoranduma o razumevanju između ministarstava energetike Srbije i Azerbejdžana, kao i komercijalnog ugovora između azerbejdžanskog snabdevača i JP „Srbijagas“.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas