Početna » Drugi su grešili za vas

Drugi su grešili za vas

Piše Dragan Jovanović profesionalni kuvar iz Niša

0

Protraćeno vreme, vreme koje ne možemo da vratimo, užasno je i verujem da smo svi saglasni sa tim. Takođe verujem da se mnogi ljudi plaše da samo jedna greška prilikom kuvanja, može protraćiti sav njihov trud i vreme i uništiti ceo proces. Najveći problem je što ljudi ne znaju koje su to greške, sve dok se one ne dogode. Ali tu sam ja, Dragan Jovanović, kuvar kome je hrana prva ljubav, da vam pomognem da ih izbegnete.

Započeo sam svoj put sa 14 godina u jednom od najpoznatijih restorana u Nišu i sada, sa 22 godine, ponosno nosim titulu sous chefa u novom Radisson Park hotelu u srcu Niša. U nekim trenucima sam provodio i po 16 sati u kuhinji, napravio sam mnogo početničkih grešaka na koje sam spreman da vam ukažem kako biste ih izbegli prilikom svakodnevnog kuvanja.

  1. Prva i najćešća greška je ta da ne osušimo meso ili povrće pre kuvanja (termičke obrade). Potrebna je suva površina da bi namirnica dobila prelepu zlatnobraon boju. Tako da, kada pečete bilo šta, prvo  papirnim ubrusom osušite sve strane, zatim začinite (solju,biberom,itd…) i tek nakon toga ispečete željenu namirnicu.

2. Prekuvavamo povrće.  Mnogo ljudi se, kada sprema povrće, vodi ideologijom – Kuvajte povrće dok ne postane mekano (do raspadanja). TO NIJE DOBRO!!!

Kao i kada pripremamo odrezak, najbolje je zadržati se na srednje pečenom.Tako je i kod povrća – neka sredina bude hrskava i sveža, a ne kompletno mekana i raspadljiva.

Neko povrće, kao na primer prokelj, kada se prekuva, uopšte nije ukusno i ispusti neželjene arome. Sledeći  put kada spremate povrće, nemojte ga prekuvati i videćete veliko poboljšanje.

  1. Ne pomeramo hranu dovoljno dok se termički obradjuje!

Kada tostiramo hleb ili zemičku, ukoliko je ne pomeramo dovoljno, nećemo dobiti onu divnu zlatnobraon boju .

  1. Ne merimo i ne čistimo namirnice pre kuvanja!

Kako ovo Francuzi zovu – Mise En Place, što znači da izmerimo i procesuiramo namirnice pre kuvanja.

Stavite svaku suvu namirnicu u posudu/činiju, očistite povrće, usolite meso … I videćete da je tok kuvanja tada mnogo lakši.Bez pripreme

Sa pripremom

  1. Previše pomeramo hranu

Znam da sam prethodno rekao da neke namirnice treba pomerati često, ali u nekim slučajevima komad mesa ili povrća treba da se ostavi u tiganju i ne dira neko vreme.

Ako želimo tu lepu zlatnobraon boju na komadu piletine, onda je treba ostaviti sa nečim što će je pritisnuti uz tiganj i tako ćemo dobiti mnogo bolje rezultate.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas