Početna » Rajska prerast – dobro čuvana tajna i čudo prirode istočne Srbije

Rajska prerast – dobro čuvana tajna i čudo prirode istočne Srbije

0
Ponekad valja imati i malo sreće, šta god da radimo, kako bi cilj bio ostvaren ne samo u potpunosti, već u svem onom savršenstvu koje je moguće.

Kada smo krenuli put Negotinske krajine, u planu je najpre bio obilazak Valja prerasti, a zatim i one koju su s pravom nazvali Rajska.

Promenjena odluka usput – zlata vredna.

U Rajskoj prerasti, kamenoj kapiji veličanstvene lepote, našli smo se taman kada su sunčevi zraci sa istoka nadirali kroz otvor sa suprotne strane od ulaza. I tako sam doživela ono za šta sam, gledajući fotografije na sajtovima, pomislila da nikad neću, da su te fotografije nastale tako što je neko satima čekao baš taj, fantastičan trenutak kada iza druge strane kamenih vrata vidite sliku nalik požaru, skoro pa fatamorganu.

A onda, zahvaljujući toj rokadi u planovima, pred najlepšim pogledom na Valja prerast našli smo se 15 minuta pre nego što on puca pred očima (što nam je potvrdila i devojka koja prodaje ulaznice). Tačno u 16 sati “buknula je vatra” i iza ovog, najvećeg prirodnog kamenog mosta u zemlji, visokog 44 metra.

I šta ti je čovek i šta je pusta želja. Penjući se stazom kroz šumicu, pomalo laganom, pomalo napornom, u povratku sa Rajske prerasti, nastojala sam da upamtim svaki segment viđenog. Da mi u sećanju ostanu sve one fantastične slike, koje bih volela da mi se pred očima smenjuju kada imam visoku temperaturu, tvrdeći da je spram mojih godina sasvim normalno da ovuda nikad više neću kročiti. Evo, nisu prošla ni dva puna dana otad, a ja razmišljam o tome kako bi bilo lepo da dogodine ponovimo ovaj izlet.

Foto: Milan Todorović

Rajska prerast nalazi sa u blizini sela Plavna, na oko 30km od Negotina i Donjeg Milanovca.

Ovo je jedna od najlepših prerasti u Srbiji ali je malo poznata među turistima i ljubiteljima prirode.

Do Rajske preresti vodi dobro obelezena i ne mnogo zahteva staza, izuzev samog kraja staze gde je dosta strma pa ukoliko je klizavo treba obratiti pažnju. Ukupna dužina staze je oko 1,5 km.

Početak staze koja vodi do prerasti počinje u blizini sela Plavne. Tačnije, kada se na izlasku iz sela Plavne, u pravcu ka Negotinu, a odmah posle groblja skrene levo, zemljanim putem se dolazi do jedine kuće pored koje se nalazi šumska staza koja vodi do Rajske prerasti. Dok pešačite ka prerasti naićićete na nekoliko prelepih vidikovaca a staza je okružena netaknutom prirodom.

Boravak i obilazak ove tunelske pećine u kanjonu reke Zamne, dužine 155 metara i visine do 18 metara, će vas svakako oduševiti i ostati vam dugo u sećanju. Takođe, zbog svoje jedinstvenosti i nasvakidašnje prirodne pojave, Rajska prerast je svrstana u I kategoriju zaštićenog područja od izuzetnog značaja.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas