Početna » DVERI: Niš – grad sa dve biblioteke, dva pozorišta i 188 kockarnica

DVERI: Niš – grad sa dve biblioteke, dva pozorišta i 188 kockarnica

"Ova vlast ostavlja kladionice kao zadužbine"

0

Niš je grad sa dva pozorišta, dve biblioteke, 58 osnovnih i srednjih škola i 188 kockarnica. Prema podacima Uprave za igru na sreću na 114 lokacija u gradu nalaze se kladionice i/ili automat klubovi, dok je ukupan broj automat klubova i kladionica 188, upozorava Srpski pokret Dveri.

U Srbiji je zavisnost od kocke među mladima ispred bolesti zavisnosti od opijata. Istraživanje “Ponašanje u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta” iz 2018. godine pokazuje da se tokom života kockalo 34.6% ispitanih učenika prvog razreda srednjih škola. Srbija je 2008. godine, prema istraživanju SZO, bila druga zemlja u Evropi po broju kladionica po glavi stanovnika. 300 hiljada građana zavisno je od kocke, pretežno mladih od 18 do 25 godina. Ovi podaci su danas, posle ekspanzije kladionica prethodnih godina, sigurno još dramatičniji i izvesno je da je Srbija odavno zauzela prvo mesto, navode Dveri u saopštenju.

“Stanovnici Njegoševe ulice obratili su se gradskoj organizaciji Dveri jer su sa pravom uznemireni zbog mogućeg otvaranja još jedne kockarnice na mestu skoro zatvorene prodavnice “Idea”. Posebno zabrinjava činjenica što se objekat nalazi na protivzakonitoj udaljenosti od 160m od OŠ “Kole Rašić””, piše u saopštenju ove stranke.

Prema Čl. 67. i Čl. 82. Zakona o igrama na sreću udaljenost automat kluba i kladionica od zgrade obrazovnih ustanova ne može biti manja od 200 metara.

“Srpski pokret Dveri pruža podršku stanovnicima ovog kraja i njihovom protivljenju otvaranju još jedne kladioce koje preplavljuju naš grad. Zahtevamo od nadležnih organa da preispitaju da li se stotine već postojećih kockarnica nalazi na propisanoj udaljenosti od obrazovnih ustanova, kao i međusobnoj udaljenosti manjoj od 100 metara, s obzirom da smo i sami svedoci da na pojedinim lokacijama u gradu postoji niz kladioca, koje su jedna pored druge, suprotno zakonu”, upozoravaju

Situacija u kojoj se i pored zakonskih zabrana trećina učenika prvog razreda srednjih škola nekada kockala, ukazuje na duboke probleme u kojima se naše društvo nalazi. U ovoj stranci kažu da se taj problem neće rešiti sve dok su vlastima interesi kockarnica ispred interesa dece i građana. Svaka vlast ostavlja svoj simbolički otisak u prostoru, reflektujući vrednosti koje promoviše – ova – za Dveri – kladionice kao simbol svoje vlasti.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas