Početna » GIK odbacio prigovore opozicije. Za njih i dalje nerazumljivi. Opozicija najavljuje nove žalbe Višem sudu i tužbe protiv odgovornih

GIK odbacio prigovore opozicije. Za njih i dalje nerazumljivi. Opozicija najavljuje nove žalbe Višem sudu i tužbe protiv odgovornih

0

Gradska izborna komisija Niš odbacila je sva 24 prigovora opozicije, nakon što joj je Viši sud te prigovore vratio na ponovno odlučivanje. Iako GIK nije želeo da promeni svoje mišljenje i nakon odluke Višeg suda, iz opozicije očekuju da će se izbori ponoviti na bar dva mesta i najavljuju tužbe protiv predsednika biračkog mesta broj 10, zbog falsifikovanja zapisnika i protiv predsednice GIK-a.

 

Najveći broj prigovora opozicije GIK je prvobitno odbacila kao nerazumljive, a od ukupno 27 prigovora Viši sud je na ponovno odlučivanje vratio 24. Predstavnici opozicije imaju, po zakonu, pravo da Višem sudu ponovo ulože žalbe na odluke Gradske izborne komisije.

 

„Zapanjeni smo da je odbijen i prigovor na biračkom mestu broj 18. Koliko smo čuli, oni su otvorili džak sa biračkog mesta broj 18, na Medijani, prebrojali glasove i sada je na neki volšeban, nama potpuno neshvatljiv, način nestalo 15 glasačkih listića više. Da ja nisam lično kao advokat, zajedno sa mojom koleginicom Anom Eraković vršila uvid u taj birački materijal, izbrojala te listiće, ja bih se sada pitala šta se desilo. Sada se nameće pitanje gde su nestali listići, ko je to otvarao biračka mesta, ko je otvarao džakove od trenutka vršenja uvida do danas i kako su nestali listići“, istakla je Dragana Milutinović, članica pravnog tima koalicije „Biramo Niš“.

 

Ona je istakla da je to nedopustivo i da opozicija neće to dozvoliti. Najavljuje i da će podneti krivične prijave protiv odgovornih „počinilaca krađe izborne volje građana Niša“.

 

Njena koleginica Ana Eraković je istakla da je prigovor za biračko broj mesto 10 odbijen kao neosnovan, i pored toga što se radi o falsifikatu zapisnika. Oni veruju da će su doneti odluku da se na tom mestu ponove izori, kao i na mestu broj 18.

 

„Prigovor za biračko mesto broj 10 je takođe odbijen kao neosnovan, iako se radi o falsifikatu zapisnika. Oni su juče otvorili džak, prebrojali, utvrdili da Ruska stranka ipak ima pet glasova, doneli novo rešenje i time prekršili ponovo zakone. Predsednik biračkog mesta broj 10 je čovek protiv koga se već vodi krivični postupak za falsifikovanje potpisa i takvi ljudi njima vode kontrolu izbora. Krivične prijave se podnose protiv Ivice Stojanovića i predsednice gradske izborne komisije Danijele Milićević, jer osnovano sumnjamo da su zajedno prepravili zapisnik koji su okačili na sajt RIK-a“, rekla je Eraković.

 

Nije se razmatralo o prigovorima Grupa građana „Dr Dragan Milić“. Sud je njihove žalbe takođe vratio GIK-u na ponovno odlučivanje. Pravnica Milena Vakić je istakla da očekuju da GIK danas odluči o njihovom predmetu.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas