Početna » GLAS JUGA SAZNAJE: Uhapšen i isporučen Americi haker iz Niša Kristijan Krstić

GLAS JUGA SAZNAJE: Uhapšen i isporučen Americi haker iz Niša Kristijan Krstić

0
Kristijan Krstić, 48, optužen za internet prevaru vrednu čak 70 miliona evra, uhapšen je prema tvrdnjama američkih medija još februara meseca ove godine u Gruziji, a novembra je isporučen Americi. On čeka suđenje u severnom Teksasu za udruživanje radi obavljanja internet prevare i za zaveru radi pranja novca.

Američka služba maršala je 30. oktobra završila preuzimanje Krstića od gruzijskih vlasti i on je predat američkom severnom distriktu Teksasa, navodi se u saopštenju američkog MUP-a.

Prema navodima u američkoj štampi, kancelarija američkog tužioca za severni okrug Teksasa optužila je Krstića da vodi šemu investicionih prevara koja uključuje rudarenje kriptovaluta i binarne opcije. Optuženi su navodno ciljali ljude širom sveta, uključujući i Teksas. Krstić se suočava i sa krivičnim prijavama u Istočnom okrugu Njujorka.

„Neke žrtve su izgubile čitavu svoju ušteđevinu zbog ove šeme i nisu bile u mogućnosti da se finansijski oporave“, rekao je u pisanoj izjavi glavni specijalni agent Čed Jarbro iz terenske kancelarije FBI u Dalasu, pišu američki mediji.

U martu 2020. savezna velika porota optužila je Krstića za njegovu umešanost u navodne šeme, koje su investitore širom sveta koštale 70 miliona dolara, navodi se u saopštenju. Više desetina drugih je od tada optuženo za krivične prijave u vezi sa operacijom.

Kuća Kristijana Krstića u Nišu

Krstić se suočava sa jednom tačkom za udruživanje radi vršenja žičane prevare i jednom tačkom za zaveru radi pranja novca, ističu u saopštenju i dodaju da mu za svaku optužbu preti kazna do 20 godina.

U pisanoj izjavi u sredu, Krstićev advokat, Bil Mateja, rekao je da njegov klijent „oštro negira optužbe i raduje sesuđenju“.

Krstić je, prema optužnici, navodno upravljao internet šemama otprilike od januara 2014. do juna 2020. godine. On je optužen da je nadgledao stvaranje više od 20 lažnih investicionih platformi, navodi se u sudskim dokumentima koje prenose američki mediji.

Koristeći platforme koje su kreirane u Kini, Australiji, Filipinima i Srbiji, Kristić i drugi osumnjičeni su navodno ciljali ljude da lažno ulažu u operacije rudarenja kriptovaluta i binarne opcije, piše u optužnici.

Oni su osumnjičeni da su koristili više metoda, uključujući lažna imena i fotografije, da navedu investitore da poveruju da je njihovo poslovanje legitimno.

Investitori bi dobili korisnička imena i lozinke za prijavu na veb stranicu koja bi im pokazivala lažnu aktivnost i „pozitivan prinos na njihova ulaganja“, navodi se u optužnici.

„Međutim, do prave trgovine zapravo nije došlo, a njihova investiciona sredstva su potrošena na lične troškove i plaćanje provizija“, pišu mediji u Americi pozivajući se na optužnicu.

Suđenje Krstiću zakazano je za 8. januar, pokazuju onlajn zapisi.

Krstićeva supruga preminula, a telo pronađeno u Istanbulu

Supružnicima koji su neko vreme bili u Nišu, od avgusta 2021. godine izgubio se svaki trag. Ona je pronađena mrtva u stanu u Istanbulu krajem avgusta ove godine.

Smrt Filipinke povela je razne spekulacije i nagađanja na društvenim mrežama, a prema saznanjima, ona je preminula usled teške bolesti.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas