Početna » Himna „Gaudeamus igitur“ na latinskom, odjekivala na maturskoj proslavi u Nišu [VIDEO]

Himna „Gaudeamus igitur“ na latinskom, odjekivala na maturskoj proslavi u Nišu [VIDEO]

0

Gimnazijalci četvrtog razreda Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” napustili su školske klupe i proslavili maturu dolaskom u oldtajmerima i uz svečanu pesmu “Gaudeamus igitur”. Ova studentska himna, koja slavi mladost i podseća na prolaznost života, otpevana je jednoglasno na maturskoj proslavi, čime je događaj dobio poseban ton dostojanstva i akademskog duha.

Vera Dujaković, direktorka Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”

“Ovoga puta smo se dogovorili da matursko veče izgleda stvarno dostojanstveno, što i priliči jednoj gimnaziji, tako da smo poslali učenicima četvrtog razreda tekst pesme ‘Gaudeamus igitur’. Oni su to učili u prvoj godini iz latinskog jezika, tako da smo matursko veče počeli tom akademskom himnom, jednom šaljivom pesmom koja govori o tome da treba da iskoriste svaki dan,” kazala je direktorka Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” Vera Dujaković.

Pesma “Gaudeamus igitur” ima dugu istoriju, a njen današnji oblik potiče iz 1781. godine kada je objavljena u zbirci “Studentenlieder”.

U ovom svečanom trenutku, stihovi pesme kao što su “Dakle, radujmo se dok smo mladi! Posle radosne mladosti, Posle teške starosti, Stići će nas jadi”, podsetili su maturante na prolaznost života i važnost uživanja u mladosti.

Foto: Glas juga

Jedna generacija odlazi svojim putem odraslih, a nova generacija učenika uskoro će zauzeti njihovo mesto. Direktorka Dujaković ističe da su i ove godine svršeni osnovci dobrodošli u gimnaziju koja nudi tri specijalizovana odeljenja, dva prirodno-matematičkog smera i tri društveno-jezičkog.

„Očekujemo da se završi završni ispit i da vidimo da li ćemo ponovo dobiti najbolje učenike grada Niša,“ rekla je Dujaković.

Maturska proslava ove godine nije bila samo kraj jednog perioda, već i proslava dostignuća, prijateljstava i uspomena koje će maturanti nositi sa sobom u budućnost.

“Živela akademija! Živeli profesori!  Živeli i đaci,  svi veseljaci,  nek uvek cvetaju,” pevali su gimnazijalci, izražavajući radost i zahvalnost za sve što su doživeli tokom svojih školskih dana.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Pesma „Gaudeamus igitur“ nije samo himna mladosti, već i simbol večitosti akademske zajednice koja ih je obrazovala i pripremila za svet koji ih čeka.

“Neka cveta Univerzitet koji nas je obrazovao! Prijatelji i kolege u udaljenim oblastima, razbacani, okupili su se,” stihovi su koji su odzvanjali kao inspiracija za buduće generacije.

Ova svečanost je bila savršen način da se proslavi kraj jednog poglavlja i početak novog, uz pesmu koja vekovima inspiriše mlade ljude širom sveta.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas