Početna » Povređen planinar u borbi sa olujom, ostali se izborili sa snažnim vetrom i ipak se uspešno popeli na Divlju Goricu

Povređen planinar u borbi sa olujom, ostali se izborili sa snažnim vetrom i ipak se uspešno popeli na Divlju Goricu

0
Upkos lošim vremenskim uslovima koje je bilo praćeno jakim olujnim vetrom, planinari PD “Preslap” uspešno su izveli prvi jesenji uspon od sela Mokra, do vrha Divna Gorica (1389 m), na Suvoj planini. Učešće na ovoj akciji uzelo je 112 planinarki i planinara, iz Niša, Leskovca, Pirota, Bele Palanke, Jagodine, i Severne Makedonije, te je akcija imala i međunarodni karakter. Senku na ovaj divan uspon bacio je olujni vetar, sa kojim su se planinari jedva izborili, a jedan od njih je čak i povređen.

“Jedan učesnik akcije se na prevoju Preslap povredio, ali je zahvaljujući ličnoj prisebnosti, angažovanju vodičkog tima, ovaj učesnik sišao na “nemački put”, gde je, angažovanjem domaćina iz sela Mokra, organizovan dolazak terenskih vozila hitne pomoći i vatrogasne stanice iz Bele Palanke, kako bi povređeni planinar bio spušten u Belu Palanku. U pitanju je distorzija skočnog zgloba na desnoj nozi, nema preloma”, kazali su u PD Preslap.

Objašnjavaju da je akcija održana po promenljivom vremenu. Do izlaska na prevoj Preslap, na nadmorskoj visini od 1150 metara planinari su uživali u pravom zlatnom jesenjem danu. Išli su skraćenom, promenjenom trasom, pa umesto da se kreću “nemačkim putem”, sada, zahvaljući dve prečice kod dve najduže krivine “nemačkog puta”, trasa skraćena za preko 4 kilometra u jednom pravcu.

Foto: PD Preslap

Sve do prevoja Preslap, učesnici su se lagano i kompaktno kretali. Međutim, na prevoju Preslap, učesnike akcije dočekao je olujni vetar, takve siline, kakvu ne pamte ni najiskusniji poznavavoci Suve planine.

“Uz sve to, ovaj vetar je stalno menjao pravac, delovalo je kao pravi kovitlac. Zato je polovina učesnika akcije odlučila da na prevoju Preslap i okonča svoj uspon, a druga polovina se, u ovim otežanim uslovima, probila do vrha Divna Gorica. Za izlazak na ovaj upečatljivi vidikovac iznad Bele Palanke, kojim se i završava veliki potkovičasti greben Suve planine, bilo je potrebno oko četiri i po sata uspona”, objašnjavaju planinari svoju avanturu.

Grupa koja se popela na Divnu Goricu, još izraženije probleme sa snažnim vetrom imala je prilikom silaska sa vrha, na deonici do prevoja Preslap. Učesnici akcije morali su u nekim trenucima i četvoronoške da se spuštaju niz neravni teren Suve planine.

Po silasku u selo Mokra, domaćini, meštani sela, priredili su posluženje besplatnog ručka i kulturni program kojim su predstavili tradiciju sela Mokra svojim gostima.

Foto: PD Preslap

Uprkos svim problemima, utisak planinara je da je ova akcija predstavljala veliki događaj za ovaj kraj i da jesenji uspon na Divnu Goricu može postati jedna lepa tradicija, kojom se afirmiše belopalanački deo Suve planine.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas