Početna » KOŠMARI KOŠARA: Potresna kazivanja o PAKLENIM danima bitke koja je okrvavila Uskrs (VIDEO)

KOŠMARI KOŠARA: Potresna kazivanja o PAKLENIM danima bitke koja je okrvavila Uskrs (VIDEO)

0
U Nišu je promovisana zbirka pesama  posvećena Herojima sa Košara koju je napisao dr Danilo Vasojević. Na promociji su govorili dr Danilo Vasojević, Neven Milaković i Darko Anđelković.

Najveći deo pesama u zbirci posvećen je paklenim danima Bitke na Košarama, koja je okrvavila Uskrs ratne 1999. godine, posvećujući sve one koji su svoje napaćene i prerano od života otrgnute duše ostavili na hladnom kamenu Prokletija.

“Stihovi svoj krug otvaraju sve šire i šire, obuhvatajući Paštrik i Prizren, Drenicu i Ibar, Sitnicu i srpske manastire, sve do Beograda, rušenog i ranjavanog, ali uvek osvajane slobode. U stihovima je svako pomenut i ovenčan slavom, i mrtvi mučenici i živi prometeji slobode i slave, golobradi vojnici i najviši generali, bezimeni lekari, policajci i rezervisti i poimence najveći heroji, nevine žrtve i odvažni polaznici u smrt, stradali ali i oni koji su iza njih ostali da kradu dane do željene smrti i susreta sa svojim najmilijima – svako kome je NATO agresija zauvek promenila život dodelivši mu gelere kao suvenire i ugašena ognjišta kao potmuli bol koji se nikada, umesto njihove vatre, ne gasi…”

Bitka na Košarama simbol je odbrane državne granice i junaštva, u proleće 1999. godine oko graničnog prelaza Raša Košares, na granici tadašnje Jugoslavije i Albanije.

Pisac čuvene pesme „VILA SA KOŠARA“ je Neven Milaković, to je pesma koja ledi krv u žilama. Posvećena herojima koji su se borili i dali život za Srbiju.

Priča o Darku Miloševiću iz Ljiga, poginuli heroj sa Košara i Heroju sa Košara Darku Anđelkoviću, koju kazuje pisac dr Danilo Vasojević.

Heroj sa Košara Darko Anđelković, zahvalio se generalu Milosavu Simoviću za sve što čini i radi, i na njegov zahtev je napisana pesma o generalu Simoviću, koju možete čuti u video prilogu.

Potresne priča o Dve puške, Genocidu i Spomeniku.

Kazivanja pisca Neven Milaković o Herojima sa Košara.

Priča o Heroju sa Košara Ivici Laziću i na kraju večeri izgovorena je i prkosna pesma Datum rođenja, od strane dr Danila Vasojevića.

Bitka na Košarama je bila pravi pakao za naše junake vojnike i oficire. To je bila bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO-avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici između Jugoslavije i Albanije, a vođena je u periodu između 9. aprila i 10. juna 1999. godine, dok je trajala zločinačka NATO- agresija i bombardovanje Srbije iz vazduha.

UČK-a su napale državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije. Bitka je trajala 67 dana i završena je 14. juna, kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog «Kumanovskog sporazuma» povukla sa prostora Kosova i Metohije.

U ovim borbama su na strani Srba učestvovali i ruski dobrovoljci, koji su takođe dali ogroman junački doprinos u odbrani srpskih teritorija od mnogo nadmoćnijeg neprijatelja.

U teškim i paklenim danima Srpska vojska je izgubila 108 mladih boraca- junaka i jednog ruskog dobrovoljca. Prosečna starost hrabrih momaka, koji su junački za Otadžbinu dali svoje živote, bila je svega 25 godina. U žestokim i neravnopravnim borbama je ranjeno i 150 srpskih vojnika, Na agresorskoj strani je bilo oko 200 mrtvih i 300 ranjenih, priča Đorđe Bojanić.

Ne smemo zaboraviti i bitku na Paštriku.

Bitka na planini Paštrik je bila odlučujuća u poslednjim danima rata.

Nastavak bitke na Košarama bila je bitka na planini Paštrik, odnosno drugi deo kopnene ofanzive, koju su iz pravca Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu UČK-teroristi u saradnji sa NATO-snagama i regularnim jedinicama Vojske Albanije. Sama bitka je nosila šifrovano ime “Strela 2”, a započela je u rejonu karaule Gorožup, u blizini Prizrena. OVK je bila potpomognuta snagama NATO-pakta i albanske vojske.

Cilj operacije je bio razbijanje i suzbijanje otpora i uništenje odbrambenih pograničnih snaga Srpske vojske, kao i otvaranje koridora za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije i presecanje komunikacija na liniji Peć—Prizren, sa ciljem eventualne kopnene invazije NATO-snaga na Srbiju i Crnu Goru.

Operacija je počela 26. maja 1999. godine i trajala je skoro 15 dana, u kojoj su se vodile surove borbe srpskih 1.500 junaka sa dosta brojnijim agresorom i njihovih 5.000 specijalaca. Tada je Srpska vojska u borbama izgubila 25 vojnika i bilo je 126 ranjenih, dok je agresor izgubio oko 1.400 svojih boraca i imao oko 500 ranjenih.

Bitka je pobedom Srpske vojske završena 10. juna, a istoga dana je i rat završen!

I u ovim borbama Srpskoj vojsci su pomogli iskusni ruski dobrovoljci, priča, Đorđe Bojanić.

Video snimci: Đorđe Bojanić
Priredio: Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas