Početna » Leskovački Narodni muzej dobio priznanje za NAJBOLJI slovenski muzej

Leskovački Narodni muzej dobio priznanje za NAJBOLJI slovenski muzej

0
“Živa” nagrada za 2023. godinu za najbolji slovenski muzej dodeljena je Narodnom muzeju Leskovac koji brine o kulturno-istorijskoj baštini juga Srbije, proučava, dokumentuje, štiti i čuva zbirke arheološkog, etnološkog, istorijskog i umetničkog karaktera na muzejskoj konferenciji Slovačkog narodnog muzeja u Bratislavskom zamku.

direktor Narodnog muzeja Leskovac Nebojša Dimitrijević je podsetio da ova nagrada dolazi u 75 godina rada i postojanja Muzeja.

„Drago mi je što smo uspeli da napravimo iskorak više, da prevaziđemo granice Srbije. Da budemo proglašeni za najbolji slovenski muzej, odnosno u Jugoistočnoj Evropi. Ove godije je jučestvovalo 24 muzeja iz 10 zemalja, čak i Muzej čehoslovačke kulture iz Amerike, deo američkog Smitsonijana. Konkurencija je bila jaka, takmičili smo se nacionalnim muzejima“, rekao je Dimitrijević.

Foto: gradleskovac.org

Do ove nagrade su prema njegovim rečima utkan rad svih njegovih saradnika, bivše direktorke, rad svih kolega, onih koji su u penziji i onih koji trenutno rade.

„Trenutno smo jedini muzej u Srbiji koji je dobio ovu nagradu, što više daje značaj nagradi. Okarakterisani smo kao kompletan muzej koji je zaokružio muzeološku priču. Od 13 sudija, 12 je odmah glasalo za Leskovac i nakon prezentacije je i 13. sudija prešao na našu stranu. Jedno veliko priznanje od poznavaoca muzeološke delatnosti.“

Foto: gradleskovac.org

Povodom prestižne nagrade koju je dobila ova institucija kulture ŽIVA za 2023. godinu za najbolji slovenski muzej Narodni muzej obišao je  gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović sa saradnicima.

„Pre svega, želim da vam iskreno i od srca čestitam na osvojenoj nagradi ŽIVA za 2023. godinu.

Grad je ponosan na Narodni muzej, ponosan na sve vas koji ste doprineli tome da naš čuvar kulturne baštine iz godine u godinu bude bogatiji i širi svoju kolekciju uspeha, nagrada i priznanja, i da i ove godine bude proglašen najboljim muzejom u istočnoj Evropi. U konkurenciji sa Belorusijom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Hrvatskom, Severnom Makedonijom, Slovenijom, Bugarskom, za najbolji slovenski muzej odabran je muzej iz Srbije, odnosno iz našeg grada Leskovca Leskovca, što predstavlja još veće zadovoljstvo. Hvala direktore Vama, zameniku, i vašim zaposlenima na profesionalnosti, posvećenosti, znanju i entizijazmu koji neprestano ulažete – ljubav koja proizilazi iz vašeg rada je više nego očigledna i rezultirala je ovih nagradama. Vi ste ponos našeg grada, što ću ponovoiti još hiljadu puta, i nastavite da radite u tom smeru, a mi ćemo uvek nesebično podržavati kulturnu scenu našeg grada“, istakao je Cvetanović

Foto: gradleskovac.org

On je dodao da je Narodni muzej Leskovac i nosilac brojnih drugih priznanja poput višestruke nagrade Mihajlo Valtrović, zatim Sretenjskog ordena trećeg stepena, nagrade od strane Zaštitnika građana za postavku Dodirni prošlost, nemenjene slepima i slabovidima, Oktobarske nagrade grada Leskovca..

Gradonačelnik Cvetanović je dodao da je još jedna potvrda radu ove ustanove činjenica da je predsednik UO Dejan Antić postavljen za državnog sekretara i to je dokaz da Vlada RS posmatra aktivnosti muzeja.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas