Početna » “Ležeći policajac” nije usporio vozače u tzv “ulici smrti” u Nišu. Postavljaju se i vibracione trake

“Ležeći policajac” nije usporio vozače u tzv “ulici smrti” u Nišu. Postavljaju se i vibracione trake

0
U Knjaževačkoj ulici u Nišu postavljeni su usporivača brzine. Oni međutim, nisu usportili vozače, tako da su žargonski nazvani “leteći policajci”. Ovo bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude samo početak rešavanja problema zbog kojih je ova stara niška saobraćajnica u poslednje vreme nazivana i „ulicom smrti“.

Za razliku od gumenih usporivača, koji se uglavnom koriste u Nišu, u Knjaževačkoj ulici su postavljene platforme na kojoj je obeležen i pešački prelaz. Prvi korak ka bezbednijoj ulici je načinjen zahvaljujući brojnim inicijativama koje su pokrenuli meštani te ulice, naveo je predsednik Skupštine Gradske opštine Saša Novićević.

Saša Novićević, predsednik Skupštine GO Pantelej; Foto: N.P.

“Na društvenim mrežama smo mogli da vidimo vozače koji su brže vozili pa su naleteli na horizontalne usporivače brzine, ali je bilo signalizacije 30 metara sipred da su radovi u toku. Smatramo da će četiri usporivača brzine uticati na smanjenje saobraćajnih nezgoda i da je sada bezbednije za sve učesnike u saobraćaju”, kaže predsednik SO Pantelej.

On je podsetio da je bilo puno inicijativa od strane građana što se tiče Knjaževačke ulice da se nađe neko rešenje, koje će biti bezbednije za sve nas.

“Tačno je da je bilo više slučajeva i incidenata gde je došlo i do povređivanja pešaka. Inicijativa je urodila plodom, sada imamo ležeće policajce, koji su više platforme, koje će usporiti vozače. Gotovo sam siguran da će to smanjiti i broj saobraćajnih prekrašaja i incidenata na samoj Knjaževačkoj ulici“, istakao je Novićević.

Pored nesavesnih vozača veliki problem u ovoj ulici je i nepropisno prelaženje ulice. Jedna od inicijativa građana je i da se postavi razdelno ostrvo. Ranije je gradonačelnica najavila da će se postavljanje pešačkog ostrva razmatrati za 2024. godinu, dok će u ovoj godini u Knjaževačkoj biti postavljena samo horizontalna, vertikalna i svetlosna signalizacija.

„U poslednje vreme ovde je stradalo nekoliko pešaka i to uglavnom na pešačkim prelazima. Pešaci, žitelji ovog dela grada, saglasni su da je postavljanje usporivača dobra mera za povećanje bezbednosti u saobraćaju. Predlog za postavljanje pešačkog ostrva će prvo otići Gradu, tj. KLER-u i Urbanizmu da vide da li postoje mogućnosti na samoj saobraćajnici izvesti takve radove. Ukoliko je to moguće, kao Opština ćemo naravno podržati taj predlog“, dodao je Novićević.

Sem usporivača brzine, Knjaževačka će dobiti i vibrio trake. Iz “Parking servisa” Niš su kazali da je planirano postavljanje vertikalne i obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije na raskrsnici ulica Knjaževačke i Kneginje Milice, kao i postavljanje vibro traka u Knjaževačkoj ulici.

Vibracione trake takođe služe za usporavanje saobraćaja, pri prelasku vozila proizvode jače vibracije i zvučni efekti kojima se upozoravaju vozači da usklade vožnju sa propisanim ograničenjem brzine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nishnocu (@nishnocu_bekap)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas